Na stadionech to vypadá jinak, než jak ukazují média. Rozhovor před pražským derby

Místopředseda fanklubu Karel Horák coby vlajkonoš týnecké výpravy
 

Sparťanský fanklub z Týnce nad Sázavou patří k nejstarším a nejstabilnějším v republice. „Náš fanklub čítá dohromady 45 aktivních členů. Jezdíme na všechny zápasy, doma, venku, po celé Evropě. Nestane se, že bychom někde chyběli,“ prozrazuje předseda klubu Pavel Macháček.

 

„Podle Sparty si plánujeme život!,“ pokračuje dále předseda, který mi na důkaz toho podává stolní kalendář s vyštrafovanými dny pohárových, ligových a přátelských utkání letenského klubu.

 

1) Odměňuje vás AC Sparta Praha za vaši loajalitu?

Protože náš fanklub čítá čtyři desítky lidí, dostáváme od Sparty čtyři volné permanentky na fanouškovskou tribunu. Počítat můžeme i s příspěvkem na autobusovou dopravu, když cestujeme na domácí zápasy. Spolupráce se odehrává i mimo sezonu, kdy Sparta zajišťuje setkávání s hráči letenského kádru. Podpory se nám od klubu dostává i v případě, když pořádáme turnaj sparťanských fanklubů.

 

Letošní turnaj fanklubů se Týneckým vydařil podle jejich představ

 

2) Z kterých obcí pocházíte?

Především jsou to lidi z Týnce nad Sázavou. Dále i fanoušci z Bukovan, Netvořic, Chářovic, Votic a Bystřice. Patří k nám i sparťané z Krhanic, Úročnice a Podělus. Chodí mezi nás třeba i kluci z Benešova, kteří sice mají vlastní fanklub, ale není na takové úrovni jako ten náš.

 

3) Týnecký fanklub patří k jednomu z nejstarších, které Sparta má. Kdy a jak jste vůbec začínali?

Začali jsme v červnu 2007. Napadlo nás to tehdy s kamarádem, když Sparta rozvíjela spolupráci s pobočkami fanklubů. Vzájemné spolčení se vyplatilo oběma stranám. My jsme získali finanční podporu na jízdy autobusem, Sparta další fanoušky v ochozech navíc. Do té doby jsme jezdili vlakem, či osobními auty, a to v počtu pěti, šesti lidí. V autobuse se nás sešlo i kolem třiceti.

 

Vítaným zpestřením cest do Prahy je i příjezd parníkem od Slapské přehrady

 

4) Jste rodilým sparťanem nebo Vaše cesta k modré, žluté a červené vedla přes jiný klub?

Od začátku je to výhradně Sparta. Jako kluk jsem se na Letnou dostal poprvé snad v sedmé třídě. Zalíbil se mi tehdy stadion, začal jsem se zajímat o klubovou historii. Neumím přesně říct proč, ale v otázce na oblíbený klub jsem automaticky odpovídal, že je to pražská Sparta.  

 

5) Zmínil jste, že Spartu jezdíte doprovázet i mimo domácí stadion. Na který z výjezdů vzpomínáte vůbec nejraději?

Řadí se k nim zápas, který Sparta sehrála před dvěma lety v Londýně s anglickou Chelsea. Ačkoliv tím ztratila šanci na postup pohárem, ze stadionu jednoho z nejlepších týmů světa si odvážela cennou remízu 1:1. Nádherným zážitkem pro mě byl i můj první výjezd, v kterém Sparta cestovala k utkání s Werderem Brémy. Nikdo tehdy nečekal, že by kluci v Německu dokázali uhrát dobrý výsledek. Výhra 3:2 byla proto nezapomenutelná.

 

Pavel Macháček (uprostřed) chyběl za poslední tři roky na jediném zápase pražské Sparty

 

6) Jedním ze znaků fanklubu je jeho vlastní vlajka. Přijít o ní je proto pro skupinu největší potupa. Byl tohle to i váš případ?

Ještě jsme o ní nepřišli. Stalo se nám ale, že začala hořet. Měli jsme jí během utkání pověšenou na plotě, když chytla od ohně z odhozené světlice. 

 

7) V médiích se sparťanští fanoušci obvykle netěší dobré pověsti. Jaká  je v tomhle tom směru vaše zkušenost?

Jako událostem přítomní fanoušci vidíme situace na stadionu obvykle opačně, než jak jsou později znázorňovány v médiích. Každý by měl fotbalová utkání někdy navštívit, aby si dokázal udělat obrázek z obou stran.

 

Týnecký fanklub čítá 45 členů

 

8) Buďte, prosím, konkrétnější...

Do médií se například dostanou obrázky, v kterých se fanoušci perou s policií. Nikde už ale nevidím zmínku o tom, jak situace vznikla a kdo bitku vyprovokoval. Legendární byl v tomto směru zápasu Sparty v Jihlavě před třemi lety. Tehdy pořadatelé strhli z plotu sparťana, který už déle jak čtyřicet minut vyvolával hesla a slogany pro ostatní fanoušky k opakování. Po nepochopitelném zákroku pořadatelů se sparťané přirozeně vydali svého druha bránit. To byl však přesně ten moment, na který čekaly zásahové složky a vydaly se „dělat pořádek.“ V médiích pak byli sparťané vykresleni jen jako útočníci a notoričtí rváči.

 

9) Nedělní duel Sparty se Slávií se neodehraje jen na hřišti. Předvést se budou chtít i obě fanouškovské skupiny. Co konkrétně chystají na utkání sparťanští fanoušci?

Podoba jednotných triček pro nedělní utkání

Přichystané jsou samozřejmě některé choreografie. Připravená jsou pro fanoušky i jednotná trička v černé barvě. Jako před každým venkovním derby bude utkání předcházet pochod ke slávistickému stadionu.

 

10) Váš tip na nedělní zápas?

Sparta vyhraje tři jedna!

Klíčová slova: