1080 let od nejznámější bratrovraždy

Svatý Václav byl zavražděn v roce 935 a nebo 929. Letos je to nejméně 1080 let.
 

Mučednická smrt sv. Václava ve Staré Boleslavi se datuje na rok 935 (také se uvádí r. 929).

Bratrovražda a svatořečení

Kníže Václav byl zavražděn 28. září ve věku 28 (22) let u vchodu do kostela sv. Kosmy a Damiána, který dnes již neexistuje. Archeologické výzkumy dokázaly, že ho lze situovat do prostor románské krypty, která se nachází v dnešní bazilice sv. Václava.

Baziliku Sv. Václava najdete nedaleko Mariánského náměstí

Sochař Matyáš Bernard Braun vyobrazil bratrovraždu do pískovcového sousoší, které najdete v tzv. Vrábské kapli, kde se skutečně stala.

Sv. Václav stal patronem národa českého, morálním vzorem a posilou v těžkých dobách. Jménem Václav byl pokřtěn i král a císař Karel IV. Tím se hlásil ke svému patronovi a k přemyslovským předkům. Ti již na konci 10. století knížete Václava chápali jako patrona české země. Od konce 11. století ho považovali za věčného knížete české země.
Václava I. pohřbili v místě, kde byl zavražděn. Bratr Boleslav I. po 3 letech nechal Václavovy ostatky převézt přímo na Pražský hrad, konkrétně do rotundy sv. Víta. Již tehdy došlo k jeho svatořečení.

 

Příprava na Mariánském náměstí v neděli 27. září 2015

Svatováclavská tradice ve Staré Boleslavi

Město Stará Boleslav je původem raně středověké hradiště z přelomu 9. a 10. století. Brandýs nad Labem je cca o 400 let mladší.

"Stará Boleslav se v průběhu staletí stala centrem svatováclavské tradice duchovní i státotvorné, jedním z hlavních poutních míst a ne bez důvodu byla nazývána duchovním středem země České," píše se na oficiálním webu města.

Od roku 2003 se ve Staré Boleslavi koná obnovená Národní svatováclavská pouť, kterou organizuje římskokatolická církev a město Brandýs nad Labem - Stará Boleslav. Na Mariánském náměstí se koná pravidelně mše. Nechybí samozřejmě doprovodný kulturní program v podobě koncertů, kolotočářské pouti a stánkařů nejrůznějším sortimentem zboží.

Modlitba, která se přeříkává v čase převozu Relikvie sv. Václava do Staré Boleslavi
Bože, Otče nás všech, děkujeme Ti 
za Čechy, Moravu a Slezsko – naši krásnou a úrodnou vlast.
Děkujeme Ti, žes nám ji po staletí pomáhal chránit 
proti nepřátelům vnějším i škůdcům vnitřním.
Prosíme Tě, dej i nám dnes potřebné vůdčí osobnosti všude, kde chybí.
Dej všem dětem otce, matku a spořádaný domov a veď nás, abychom žili ve vzájemném porozumění a každý na svém místě po vzoru sv. knížete Václava
zodpovědně konali svůj úkol. Staň se tak skrze Krista, našeho Pána.
Amen. 
(zdroj: http://www.staraboleslav.com/narodni_svatovaclavska_pout)