Když ti vítr napne plachtu, je rozhodně snadné žít

Cere Mezinárodní mistrovství ČR pokračuje i nedělními závody
 

Zatímco se nábřeží plnilo chodci a cyklisty, kteří využili prosluněné soboty, na hladině Vltavy v pražském Podolí vládla spíš nespokojenost. Účastníky CERE Mezinárodního mistrovství ČR v jachtingu zlobil váznoucí vítr.

Pořadatelé víkendového šampionátu plánovali pro dvanáctku týmů 66 rozjížděk a následné finálové boje. Pokud se však počasí „neumoudří“ alespoň v neděli, budou muset ze svých plánů slevit.

 

O závodníky nemají nouzi                             

Závody jen na dohled od vyšehradské skály i letos naplnily svoji maximální kapacitu 12 týmů. K lákadlům CERE Mezinárodního mistrovství ČR ale nepatří jen prostředí, ve kterém se uskutečňuje. „Pořádeme závody v týmovém jachtingu. Odlišujeme se tím od olympijského jachtingu, ve kterém se soutěží v bójkami vymezeném čtverci o rozměrech i 3x3 kilometry. Tady na Vltavě je to čtverec 200x200 metrů. Je to kontaktnější disciplína, která je i divácky atraktivnější. Závody jsou daleko více o psychologii a znalosti pravidel,“ upřesňuje organizátor mistrovství František Bauer z pořadatelského Yacht Clubu Cere.

Tým tvořily tři posádky po dvou jachtařích
Zobrazit fotogalerii (4)

Přestože je do oficiálního názvu turnaje zahrnuto slovo „mezinárodní,“ v celkovém počtu 72 závodníků naleznete těch ze zahraniční poskrovnu. Na startovní listině byla k vidění jména jedné slovenské posádky a několik jmen sportovců z Maďarska. „Jsme samozřejmě rádi, pokud k nám přijede někdo z ciziny. Ocení to i jachtaři a závod tím jen získá na atraktivitě. Protože je ale o akci velký zájem mezi českými závodníky, netlačíme jí příliš do mezinárodního směru,“ vysvětluje František Bauer.

 

Zpropadený vítr a zklamaní Prsakoulisté

Víkendového klání se zúčastnila například i olympionička z Pekingu Lenka Mrzílková. Na Vltavě se předvedli i mistři republiky ze závodů pořádaných Českým jachtařským svazem. Mezi posádkami se objevovali zástupci brněnského, ostravského, ale i dalších jachtklubů z celé země. Ve své většině si CERE mistrovství nenachali ujít jachtaři z hostitelského města.

 

„V závodě určitě vyhrajeme, teda jestli vůbec foukne,“ dodala Tereza Jaroměřská z pražských Lysolají, která v jachtě s bílými plachtami závodila za tým Prsakoule. „Chceme podpořit stejnojmenný projekt, který upozorňuje na prevenci rakoviny varlat a prsou,“ vysvětlil neobvyklý název druhý člen posádky Jan Kytla s úsměvem.

 

Rozměry tratě byly 200 x 200 metrů

 

Naopak s určitou dávkou skepse odpovídal jejich týmový kolega Ondřej Bobek, který upozornil na slabý vítr. „Ať se na to dívám, jak se na to dívám, je to slabý. Nic se s tím nesvede,“ řekl odevzdaně.

 

Právě povětrností podmínky braly všem jachtařům dobrou náladu. „Začínali jsme proti předpokladům až před polednem. Teď po čtyřech hodinách máme odjeto jen patnáct rozjížděk,“ informovali pro úplnost rozhodčí. „Nezbývá než doufat, že to zítra bude s větrem lepší. Dnes i v neděli budeme ale jezdit do tmy,“ upozornil na závěr František Bauer.

Klíčová slova: