„Mysli modře.“ Cup. Turnaj, ve kterém „jede“ celá republika

Do projektu Think blue. Cup. se zapojilo 762 škol z celé republiky
 

Finanční nenáročnost, obecná obliba Čechů v „hokejových“ sportech a atraktivnost pro hráče a diváka. I to jsou důvody, proč se florbal těší velkému zájmu a proč se i florbalová soutěž pro žáky Základních škol mohla prosadit na celostátní úrovni. 

Think blue. Cup. je florbalový turnaj, určený pro dívky a chlapce na prvním stupni ZŠ. Do aktuálního, pátého ročníku soutěže se přihlásilo 762 škol po celé republice.

 

Na ty nejlepší se přijďte podívat do pražské Libně

„Celý projekt se hraje systémem turnajů. Nejprve na úrovni okresů, poté následují krajská kola, zemská finále a nakonec závěrečný turnaj pro 12 nejlepších týmů v republice. Vždy šest z kategorie kluků a holek,“ vyjmenovává herní systém turnaje Jan Jirovský, ředitel nesoutěžního úseku České florbalové unie.

 

„Finále se uskuteční 15. dubna v libeňské Sparta Areně Podvinný mlýn. Do hlediště je zván samozřejmě každý. Vstupné se neplatí,“ informuje Lukáš Laštovička, manažer projektu.

 

Celý turnaj se hraje systémem 3 hráči v poli a brankář
Zobrazit fotogalerii (4)

 

Think blue je ekologický projekt automobilky Volkswagen. Program si dává za cíl co nejšetrněji přistupovat k životnímu prostředí. V rámci filozofie projektu „Think blue – mysli modře“ se společnost rozhodla podporovat  český florbal. „Sport, který se hraje čistě, nebo v pojetí partnera „modře,“ upřesňuje Jan Jirovský.

Přínos pro budoucí sportovní dráhu

K závěrečnému klání vede ale ještě dlouhá cesta. V pondělí 19. října se teprve rozehrála okresní kola. Mezi necelou osmistovkou škol do nich brzy zasáhne i Základní škola v pražských Kunraticích, držitel republikového triumfu z roku 2013.

 

„Pro kluky je účast na Think blue. Cupu. vždycky zajímavá a přínosná pro jejich sportovní dráhu. Dostane se jim porovnání jejích výkonů,“ vysvětluje Jiří Szebinovský, vedoucí družstva kunratických školáků. „Navíc se s postupem do dalšího kola setkávají i s týmy, které leží mimo hlavní město. S kluky z jiných pražských škol se znají i z ostatních florbalových turnajů,“ upřesňuje důvody, proč se „základka“ z okraje Prahy do projektu znovu zapojila.

 

Je to dost, ale...

Aktuálním držitelem triumfu v chlapecké kategorii jsou školáci z Uherského Brodu

Přes sedm set šedesát zúčastněných škol není pro pořadatele maximum. „Náš dlouhodobý a ambiciózní cíl je, abychom do projektu zapojili rovnou tisícovku. Základnu si budujeme postupně a věříme, že v horizontu 3-5 let se nám tohoto čísla podaří dosáhnout. Z minulých ročníků vidíme, že tam, kde jsme zacílili přímo na tělocvikáře, rádi do projektu  vstupovali opakovaně,“ představuje Jan Jirovský plány pro budoucí ročníky soutěže.

 

„Kromě fotbalu neexistuje žádná další soutěž pro školy s celorepublikovou působností. Dalším lákadlem, který můžeme nabídnout, jsou zajímavé ceny pro vítězná družstva v podobě medailí, pohárů a florbalového vybavení. Kromě toho školy motivujeme tvorbou doprovodného programu. Chceme, aby se u nás děti bavily nejen sportem, ale i atmosférou na turnajích,“ vyjmenovává jen některé z plusů projektu Jan Jirovský.

                              

Klíčová slova: