Ljuba Vitkovská mezi nebem a zemí

Ljuba Vitkovská před svým dílem
Zobrazit fotogalerii (36)
 

Duchovně sváteční atmosféra provází výstavu batikovaných obrazů "Most mezi nebem a zemí" v Regionálním muzeu Jílové u Prahy. Potrvá do konce března 2016.

Ljuba Vitkovská pochází z města Volnovacha v Doněcké oblasti na Ukrajině. Vystudovala střední uměleckou školu a následně dějiny na univerzitě v Jekatěrinburgu. Maluje již od šesti let, k čemuž jí přivedl tatínek, který maloval ikony pro kostely a babička, která šila kněžské šaty. Do Česka přišla v roce 1997 na pozvání kamarádky a v roce 2005 získala státní občanství. Splnila si sen mít dům se zahradou, pěstovat květiny a chovat kočky. S manželem Jiřím rádi jezdí na motorkách.

Batika nejsou jen trička

Batika je samostatný druh výtvarného umění. Maluje se speciálními barvami na hedvábí, konturuje se hmotou Gutta a nanáší se horký vosk. Vosk je možné propraskat a prolít barvou, tomu se říká kraklování. Nakonec se vosk odstraní a obraz se dozdobí. Až téměř dokonce není vidět, jak bude obraz vypadat. "Snímání vosku je okamžik pravdy, ze kterého mívám i strach," říká Ljuba Vitkovská. Kunsthistorička Jana Veghová na vernisáži prohlásila: "Doposavad jsem neviděla nic podobného. Batika nejsou jen trička, ale i nádherná díla."

Mezi nebem a zemí

Autorka se zaměřuje na zcela vlastní autentické téma - zobrazování českých svatých v ikonografii. Je silně věřící a náleží k Pravoslavné církvi. Říká, že když maluje ikony, přenáší se na most mezi nebem a zemí. "Ikona je paradox a zázrak v realistickém světě, okno do jiné dimenze. Okno do mystického božského zážitku. Ukazuje neviditelnou svatost a otevírá duchovní svět," vysvětluje své dílo Ljuba Vitkovská.

Posvěcená tvorba

Její obrazy svatých nalezly odezvu i v církvi katolické. Farář Piotr Henryk Adamczyk z Votic si pravidelně půjčuje její obraz Svatá Anežka na bohoslužby při svátku této patronky. Další z obrazů, Pannu Marii Ostrobranskou, dokonce vysvětil.

Klíčová slova: