„Pohádková“ Traverza přemohla čelákovické kosatky

Jakub Noha (v červeném) patří k oporám mukařovského celku
 

Celé je to tak trochu jako pohádka. Ještě před osmi lety hráči Traverzy Mukařov (tehdy ještě Tago Mago) sváděli urputné boje o předposlední místo nejnižší florbalové soutěže, pro letošní sezonu vyhlásili útok na první ligu. Vysněnému cíli jsou po sobotním duelu opět o něco blíž.

Jednou z podmínek, aby mohli hráči Taga Maga hrát ve třetí nejvyšší soutěži, byla výchova vlastních mládežnických celků. Proto v roce 2013 dochází ke spojení s florbalovým klubem z Mukařova. Nově pojmenovaný klub, Traverza Mukařov, tím dosáhl i na jeden specifický titul. Pochází totiž z nejmenší obce, kde se hraje celostátní florbalová soutěž.

Napříč sportovním světem to už není dnes nic neobvyklého, když s příchodem movitého sponzora prožije klub raketový vzestup. Následují každosezonní útoky na vrchol tabulky stále vyšší a vyšší soutěže. S odchodem „chlebodárce“ se obvykle vrací zpět na původní úroveň. To ale není případ Traverzy Mukařov. „Kluci si platí všechno sami. Kdyby takhle vysoko hráli ve fotbale, budou naopak peníze nosit domů,“ přiznává Jan Čechák, předseda a zakládající člen třetiligového klubu.

 

Manažer ve vedení, síť kontaktů a cesta ze dna

 

První velké překvapení, kterým se tým na české florbalové scéně blýskl, bylo angažování bývalého extraligového hráče Karla Štipky v sezoně 2007/2008. Klub posiloval i dál. „Hráče jsme získávali prostřednictvím svých kamarádů florbalistů. Ti přiváděli další a další zkušené posily,“ rozkrývá pyramidový systém náboru Ondřej Kalát, hráč mukařovské Traverzy.

 

 

„Navíc se našemu předsedovi dařilo od roku 2011 do týmu pravidelně získávat i extraligové florbalisty,“ pokračuje útočník mužstva. Začalo to příchody Tadeáše Velechovského, Jakuba Nohy, Jakuba Majera či exreprezentanta Lukáše Bruse. V současném kádru družstva nastupuje i trenér extraligového týmu z pražského Chodova David Podhráský. „Podle mě je florbal sport pro studenty a lidi bez závazků. Přicházeli k nám extraligoví hráči, kteří už nechtěli trénovat pětkrát týdně a florbalem trávit i volné víkendy,“ vysvětluje Jan Čechák.

 

Současný název, Traverza Mukařov, klub nese od roku 2013
Zobrazit fotogalerii (3)

 

Povede se to letos?

 

V letošním roce se baráž už nehraje, postupuje se rovnou z prvního místa

Nechybělo mnoho a tým, jehož domácím prostředím je pražská hala Děkanka, mohl už v aktuální sezoně působit o soutěž výš. Po dosažení prvenství ve třetí lize už nedokázal famózní ročník korunovat vítěznou baráží o druhou nejvyšší ligu. „Soupeři byli prostě lepší,“ nehledal výmluvy Ondřej Kalát.

 

Přestože předsezonním plánem mužstva je soutěž vyhrát, z momentálního šestého místa v tabulce si nic moc nedělají. „Naším prvořadým zájmem teď je, abychom se dostali do osmičlenného play-off. Rozhodovat se bude až v něm. Loni jsme po sedmi odehraných kolech měli ještě horší bilanci,“ trochu odsouval význam základní části kapitán týmu Tadeáš Drahorád. „Dneska ale musíme vyhrát. V minulém kole jsme ztratili duel v Plzni, v příštím kole nás čeká dosavadní lídr soutěže,“ má jasno jeho spoluhráč Ondřej Kalát.

 

Přezdívka "kosatky" vychází ze slova Orka v názvu čelákovického klubu (anglicky kosatka)

Nervy až do konce

Mukařov porazil Čelákovice 6:5

Do zápasu v pražské hale Děkanka lépe vstoupili florbalisté z ASK Tempish Orka Čelákovice. První třetinu vyhráli poměrem 2:1. Ve druhém dějství se situace otočila a stejným poměrem ho vyhráli domácí hráči. Ti nakonec slavili výhru i v celém utkání, které rozhodli 44 vteřin před závěrečnou sirénou. Traverza Mukařov vs ASK Tempish Orka Čelákovice 6:5.

Klíčová slova: