Policie varuje: Pozor na falešné sbírky!

Takto rozhodně legální sbírka vypadat nemá
 

V době předvánoční probíhá tradičně celá řada sbírek na charitativní účely. Může se také stát, že se někdo za veřejnou sbírku pouze schovává a peníze z lidí láká podvodným způsobem.

Ověřujte si povolení sbírky

Pokud máme podezření, můžeme požádat o předložení příslušných dokladů. "V praxi to znamená, že by nám měl ukázat kopii osvědčení příslušného úřadu, které potvrzuje, že konání sbírky bylo řádně nahlášeno a povoleno, a také plnou moc od pořadatele sbírky s nacionály pověřené osoby, včetně údajů k právnického osobě, která sbírku pořádá," vysvětluje policejní mluvčí Eva Stulíková. 

Solidní sbírka má pečeť

Kasička musí být řádně zapečetěna od příslušného města. "Legální výběrčí by se nám měl navíc věnovat, zodpovědět nám všechny dotazy, které nás zajímají, včetně například toho, na jaký účel budou vybrané peníze vlastně použity. Měl by nám také věnovat leták s informacemi o konkrétní organizaci a jejích aktivitách, včetně internetové adresy a telefonických kontaktů," dovává Eva Stulíková. 

Podvádění se trestá!

Pokud je důvod pochybovat o věrohodnosti akce, můžete se obrátit na městskou či státní policii, které její legálnost ověří. Pokud někdo nemá všechny náležitosti, překračuje tím zákon č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách a hrozí mu pokuta až do výše 500 000 Kč. Pokud by vybral při nelegální sbírce více než 5 tisíc korun, dopustí se trestného činu podvodu. Za to může být odsouzen až na dva roky odnětí svobody.  

Není sbírka jako sbírka

 Veřejnou sbírku mohou pořádat pouze organizce, nikoliv jednotlivci. Vždy musí být schválena krajským úřadem. Za veřejnou sbírku se nepovažuje sbírka mezi členy politických stran, spolků, a dalších organizací. Veřejnou sbírkou není ani vybírání peněz církvemi prostorách v kostela.

Klíčová slova: