Sháníte-li zimní ski, na Lyžebraní si vyberete

Vybrat si lyže, může být trošku oříšek
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Teploty jsou pod nulou a venku sněží už i v nížinách. Možná vás to táhne do hor na lyže. Nesháníte zrovna lyže pro sebe nebo svoje rychle rostoucí dítě? Pokud ano, tak vyrazte na Hlavenecké Lyžebraní.

Velký bazar lyží

Pokud potřebujete vybavení na hory, můžete navštívit další ročník Hlaveneckého Lyžebraní. Koná se v Hlavenci nedaleko Brandýsa nad Labem. Od pátku do neděle 27. až 29. listopadu můžete vybírat z nových, ale hlavně z použitých lyží za velkoobchodní ceny. Lyže vám tu seřídí
i s potvrzením. 

Další termíny
4. až 6. prosince
11. až 13. prosince
21. až 24. ledna
29. až  31. ledna

„Výběr lyží je natolik specifická věc, že je nutné se poradit s odborným personálem. Důležité je vědět, že všechny renomované značky jsou na podobné úrovni. Nicméně čtyři z pěti slalomových lyží budou mít jiné vlastnosti. Od Salomonu je více tolerantní, lyžař se na ní lépe sveze. Dynastar je zase závodně agresivní a tak dále. Platí také, že pokud rádi sjezdujete rychleji, na rekreační lyži v ceně do 9 tisíc korun nebudete mít z jízdy dobrý pocit,“ říká odborník Zdeněk Hnát, který několikátým rokem pořádá akci Hlavenecké Lyžebraní.

Bazarové vybavení je u lyžařů oblíbené, protože je až o půlku levnější, než nové modely. Kvalitní, méně použité zboží za nižší ceny se vyplatí třeba pro děti, které rostou, a proto je nutné pravidelně měnit nejen lyže, ale i lyžáky a oblečení.

 

Jak vybrat lyže a přeskáče?

Důležitá je výška i šířka lyží. Pravidlo zní – délka u začátečníků po nos, někteří doporučují kvůli jistotě ještě kratší. Nezapomeňte se zaměřit i na vázání a výběr bot. Podle statistik si 90 % lidí vybere „přeskáče“ moc velké. „To způsobuje, že jim je pak na sjezdovce zima a přenos váhy na hranu není tak přesný. Je dobré mít při nákupu s sebou lyžařské ponožky, případně si nechat nohu i přeměřit.

U dětí je důležitá váha vázání. Někdy půjčovny montují na dětské lyže vázání juniorské o 200 až 300 gramů těžší, což je pro malé lyžaře moc. Každopádně vám v každé prodejně musejí umět fundovaně poradit. Podle toho poznáte dobrý obchod,“ zdůrazňuje odborník.

 

Udělejte si jasno již před koupí

Před koupí lyží si zkuste udělat jasno v několika věcech:

  • Jaké jsou vaše dovednosti? Budete jezdit rekreačně, nebo sportovně a kolik hodin denně? 
  • V jakých terénech se budete pohybovat nejčastěji? 
  • Jak rychlou jízdu preferujete? 
  • Měli byste znát výšku a váhu. 
  • Jak často se do hor budete vydávat? Jak se vaše lyžařská technika a zdatnost budou vyvíjet?
Klíčová slova: