Z pastviny bylinková zahrádka? Divocí koně v Milovicích tohle umí

Divocí koně v Milovicích
Zobrazit fotogalerii (4)
25.11.2015 - 17:32  

Nedávno jsme vás informovali o stádu divokých koní, které žije v milovické rezervaci. Tito koně jsou hotoví kouzelníci, neboť se jim podařilo přeměnit svou pastvinu v bylinkovou zahrádku. Chcete vědět jak?

 

Místo ošklivých křovin bylinky

Koně se zde pasou od ledna. Za takto krátkou dobu se podařilo svou pastvou změnit pastvinu na místo, kde se vyskytuje mnoho různých bylinek: „Pastvina se stává jednou velkou lékárnou. Namísto hustých porostů agresivních travin se zde objevilo velké množství léčivek. Našli jsme zde například česnek planý, česnek ořešec, užanku lékařskou, plošně zde roste šalvěj luční, čičorka pestrá, řepík lékařský, hadinec nebo třezalka,“ popisuje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

 

Pastva louce svědčí

A jak k tomu došlo? Koně zkrátka a dobře spásají to nedobré a naopak bylinkám umožňují, aby zde rostly dále: „Za velmi pozitivní lze považovat spásání dominantní a expanzivně se chovající třtiny křovištní. I na nejsilněji ovlivněných plochách oproti tomu zůstává řada dvouděložných rostlin, kterým se koně zjevně vyhýbají – například hlaváč žlutavý, řepík lékařský či chráněný hořec křížatý,“ říká Eva Horčičková z katedry botaniky Univerzity Karlovy. „Deset měsíců po zavedení pastvy je změna ve vegetace očividná. Koně se dle předpokladů pasou selektivně. Některá místa tedy jeví výrazné snížení biomasy a ve vegetaci jsou vyšlapané ochozy, což je myslivecký termín pro stezky vyšlapané divokou zvěří, poukazující na oblíbené trasy,“ popisuje Eva Horčičková. Tento proces zaujal i vědce z České zemědělské univerzity, kteří analyzují také trus koní, aby zjistili, kolik důležitých látek přijímají. Koně se pasou i v zimě, naštěstí potravy mají dost. Jde o divoké koně, proto nebudou dokrmováni.

 

O divokých koních v Milovicích jsme psali v souvislosti s kobylkou Sgurr, která bojovala o život. Lidé ji totiž překrmili…. A jak vše dopadlo


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru