Výstava o mozaice napříč staletími potrvá až do května

Autorka výstavy Opus Masivum MgA. Magdalena Kracík Štorkanová
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Opus musivum, nejkomplexnější výstava, jaká byla na našem území prezentována o vývoji techniky umění mozaiky od antiky až do dneška, potrvá půl roku.
 

Při slavnostním otevřením 19. listopadu si výstavu prohlédlo prvních 200 lidí. "Neskrývali nadšení! Na výstavě v Roztokách je totiž pravděpodobně jako vůbec poprvé v ČR možné spatřit antickou mozaiku vedle byzantské, společně s českou mozaikou z 50. let. Samozřejmě zde nemůže chybět ukázka mozaiky z tzv. budovatelského období," uvedla Ing. Marcela Uhlíková z roztockého muzea.

 

Autoři výstavy

Autorkou výstavy je MgA. Magdalena Kracík Štorkanová, která je považována za Železnou lady české mozaiky. „Mozaika vydává pixely… Je jedinečná tím, že ji můžeme vnímat v detailu stejně jako v monumentálním celku. Tato výstava provází, analyzuje i provokuje… Ostatně technika mozaiky je provokativním uměním,” zdůrazňuje výjimečnost tématu.

Není jen teoretička, ale také záchranářka monumentálních mozaikových děl. Založila společnosti Art a craft Mozaika z.s., jejímž hlavním cílem je upozorňovat na mozaiky opomíjené nebo ničené, chránit je a vytvářet nové mozaiky zrcadlící současnost.

Výstava OPUS MUSIVUM: mozaika ve výtvarném umění potrvá v Roztokách do 1. května 2016. Už od 10. prosince ji každý čtvrtek doplní workshopy a komentované prohlídky s autorkou Štorkánovou, na které je třeba mít rezervované místo (buď na pokladna@muzeum-roztoky.cz, nebo na tel. +420 233 029 060 – pokladna muzea).  

 

Vzácní hosti na vernisáži

Na výstavě se spolupodílela Jana Fořtová Torňošová, která v muzeu v Roztokách pracuje jako  jako konzervátorka skla a keramiky. V roce 2013 restaurovala secesní mozaiku v rámci studia na VŠCHT v ateliéru M. Kracík Štorkánové. Již od té doby, tedy dva roky dohromady, začaly společně vytvářet koncepci celého výstavního projektu v Roztokách.

"Do Velké výstavní síně roztockého muzea možná návštěvníky naláká i drobná mozaika vytvořená v nerovnostech na chodníku vedoucího z nedalekého vlakového nádraží k muzeu. Rozhodně ji nepřehlédli i účastníci včerejší vernisáže,  kdy do Historického sálu zámku dorazila řada vzácných hostů včetně autorů mozaik. Vernisáž si nenechal ujít ani zástupce Italského kulturního institutu, partnera výstavy, pan Alessio di Giulio," dodala paní Uhlíková.

OPUS MUSIVUM, MOZAIKA VE VÝTVARNÉM UMĚNÍ

19.11.2015 - 18:0001.05.2016 - 19:00

Roztoky - Výstava o mozaice napříč staletími potrvá až do květnaVíce o akci

Libreto výstavy: Kráčejte po chodníku směrem k výstavě… dovede vás tam svěží současná mozaika vytvořená právě pro příležitost konání této výstavy... potom se ponořte do muzívní historie, k vidění jsou původní gotické zlaté tessery z málo známé středověké mozaiky Madony z polského Malborku, která byla během druhé světové války rozstřílena na drobné kousky - takřka na atomy. Poutavý je také barokní portrét knížete J. V. Lichtenštejna vytvořený z desetitisíců komponentů mikromozaiky a v kontrastu s tím například sličná a roztomilá domovní znamení ze Železného brodu. Nevyhýbáme se ani prezentaci mozaik, které nesou DNA doby nedávno minulé v podobě dvou portrétů - V. I. Lenina a J. Fučíka. „Přijďte se podívat a zjistíte, že mozaiku můžete vnímat novým pohledem a všemi smysly,“ dodává Kracík Štorkánová.
Klíčová slova: