Do Čestlic se sjede výkonnostní špička. Představí se v tuzemské premiéře

V disciplíně statická apnoa patří Češi ke světové špičce. Na snímku je zachycena při tréninku Gábina Grézlová, držitelka světového rekordu
 

Určitě jste už někdy soutěžili, na jak dlouho dokážete zadržet dech. V čestlickém aquaparku se můžete o víkendu poměřit s mistry v oboru.

Od sobotních desíti hodin dopoledne se v Aquapalace Praha koná sportovní událost s názvem Apneaman static challenge. „Jedná se o jedinečnou akci, která se koná v České republice poprvé. Závodníci budou soutěžit v disciplíně statická apnoe, a to za speciálně upravených pravidel přímo pro tento závod,“ vysvětluje Pavlína Procházková z Aquapalace Praha.

 

Statická apnoe je klasická bazénová disciplína, při které se potápěč snaží o co nejdelší zadržení dechu pod vodou. Podle běžných pravidel může používat veškeré potřebné vybavení, jako je například maska, neoprén či nose clip (kolíček na nos). Normálně se statická apnoe provádí na hladině.

 

„My jsme pravidla pro účastníky ztížili. Jediným vybavením závodníka budou jeho plavky a statickou apnoi bude provádět v hloubce čtyř metrů,“ informuje o neobyčejnostech sobotní soutěže Pavlína Procházková.

 

Rekord je přes osm minut

 

Podobné závody se konají už každoročně ve Spojených arabských emirátech. Snad i proto přilákala tuzemská premiéra nejlepší české sportovce v potápění na nádech. „Představí se Gabriela Grézlová, která je ve statické apnoi držitelkou světového rekordu. Jeho hodnota je osm minut a třicet tři sekund. Dále to bude Martin Valenta, držitel národního rekordu (pozn. 8 minut 11 sekund),“ vyjmenovává jen některá z jmen Pavlína Procházková.

 

Hlavní část závodů začíná v sobotu, ve čtyři hodiny odpoledne. Pořadatelé pamatovali i na ty z vás, kteří by si chtěli statickou apnoi sami vyzkoušet. Po oba víkendové dny startuje v deset hodin dopoledne soutěž pro děti i dospělé. V sobotním doprovodném programu se mohou diváci těšit i na vystoupení aquabel i ukázky freedivingu.

 

„Po celém areálu aquaparku budeme mít rozmístěné obrazovky, na kterých budeme přenášet soutěž z pod vody. Na internetových stránkách Aquapalace Praha uvidí diváci závod v on-line přenose,“ dodává na závěr Pavlína Procházková.

 

Klíčová slova: