Znalec: Exstarostka by měla za nájem platit víc, než 1500 za měsíc

Paní Prokešová byla starostkou v letech 2007 až 2014.
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Bývalá starostka Nové Vsi žije v obecním bytě, kde platí nájem
1500 Kč za měsíc. Znalecký posudek obvyklou cenu za pronájem
v dané lokalitě ovšem stanovil na mnohem vyšší částku.

Probíhá soud

Podle žaloby, kterou letos podala obec Nová Ves na Mělnicku, by bývalá starostka, nyní opoziční zastupitelka, Jana Prokešová (Uhrová) měla obecní byt vyklidit. O tom v budoucnu rozhodne soud na Mělníku. Zatím proběhlo jen první soudní jednání, a to 18. listopadu, druhé soudní jednání bylo naplánováno na druhou polovinu ledna.

 

Výhodná smlouva... Jak pro koho

Paní Prokešová platí v současné době dle nájemní smlouvy 1500 Kč měsíčně za pronájem obecního bytu. Obec Nová Ves exstarostce nemůže podle stávající smlouvy zvýšit nájemné do roku 2019 bez jejího souhlasu. Výhodná smlouva z roku 2014 to totiž vylučuje. To se současnému vedení obce nelíbí.

Předešlá nájemní smlouva byla ještě výhodnější, protože paní Prokešová nemusela platit nájemné vůbec, přesněji nájem ve výši 1 tisíc korun odváděla formou hlídání bytu, nikoliv penězi. Manželé, kteří měli tento byt v pronájmu v letech 2007 - 2008, tedy před bývalou starostkou, platili 2 tisíce korun za měsíc.

 

Exstarostka platí o dvě třetiny nižší nájem, než stanovila znalkyně

Znalkyně Ing. Lenka Kramplová, kterou si najala obec Nová Ves, byt navštívila na začátku listopadu i se zástupci obce. Proběhlo zaměření bytu a byla stanovena částka měsíčního nájemného v místě obvyklá (tedy tržní), a to na 53 Kč za m2. Celková částka byla znalkyní stanovena na 4777 Kč za měsíc. Byt o velikosti 3+kk se nachází nad pohostinstvím, jeho celková podlahová plocha je 100,92 m2. Půda, která zabírá plochu 116,32 m2, není podle znalkyně vhodná k bydlení ani ke kancelářskému využití.

Žalovaná si myslí, že cena 1500 Kč měsíčně je zcela adekvátní, a nesouhlasí s názorem žalobce. Argumentovala tím, že se byt nachází nad hospodou a zároveň vedle volejbalového hřiště, kde je hluk,
a byt se nachází v záplavové zóně a voda zde v roce 2013 dosahovala 110 cm. Podle Exnera byt zaplavený nebyl: "Povodně zasáhly restauraci pod bytem, ale byt samotný byl vysoko nad vodou a povodeň ho nezasáhla."

Starosta Exner také popřel tvrzení žalované Jany Prokešové (viz fotogalerie), že platila energie a peníze za nájemné: "Není pravda, že žalovaná hradila všechny poplatky za energie, protože neplatila za elektřinu, jak uvádíme v žalobě. Obci do ledna 2014 také nehradila žádné nájemné."

I žalovaná má záměr nechat si vypracovat znalecký posudek, nicméně ho ještě 18. listopadu neměla k dispozici.

Jana Prokešová ještě jako starostka při kladení věnců několik měsíců před listopadovými volbami
Zobrazit fotogalerii (4)