Otužování není o rekordech. Jeho účinky se odrazí na vaší náladě

Čeští otužilci se zúčastňují i plaveckých soutěží Českého poháru zimního plavání a Českého poháru dálkového plavání
 

Zocelený tělesný organismus, zajímavý typ relaxace a třeba i obdiv kamarádů. V otužování však platí i poměrně přísná pravidla.

Odříkaného chleba největší krajíc

 

Pokud vás stihne nachlazení pokaždé, jen co trochu poklesnou venkovní teploty, začněte se „kurýrovat“ těmi samými zbraněmi. „Otužování pomáhá k výraznému zlepšení zdravotního stavu, což jedinec pocítí už po pár týdnech pravidelného tréninku. Navíc se účinky otužování odrazí i na jeho pozitivní duševní náladě,“ informuje Tomáš Prokop, předseda I. plaveckého klubu otužilců Praha.

 

Každý začátek je těžký

 

Začínat můžete postupně. Než si troufnete ponořit do mrznoucích vod Vltavy, Sázavy nebo Berounky, sprchujte se doma chladnější vodou a koupel od koupele dobu prodlužujte. Nebo s otužováním v řekách začněte už po velkých prázdninách a stále chladnějším vodám snáze přivyknete.

 

Je tu ještě jedna možnost. Jít do toho tzv. „po hlavě.“ „Otužování je také o psychice. Je důležité se nebát a na začátku jít do chladné vody alespoň na minutu. Na druhou stranu to ale zpočátku nepřehnat o moc déle. Pokud se vám předtím dostanou rady, jaké pocity budete mít a ty jim pak ve vodě budou i odpovídat, jednu minutu tam vydržíte,“ dělí se o své zkušenosti Tomáš Prokop.

 

Pro tyto případy je však nezbytné zdravotní osvědčení od lékaře. Vstup do vody se nedoporučuje lidem, kteří mají problémy například se srdcem.

 

I. plavecký klub otužilců Praha je člensky největší v celé republice
Zobrazit fotogalerii (3)

 

Pozor si však musejí dávat i zkušení otužilci. „V pravidlech máme stanovené, že ve vodě chladnější než 4 stupně Celsia můžeme zůstat 22 minut. Když je to 4 až 8 stupňů, doba se prodlužuje na 26 minut, v teplotách mezi 8 až 12 stupni bychom měli vydržet maximálně půl hodiny. Prodlužování těchto limitů je zbytečný hazard. Otužování není o rekordech!“ upozorňuje předseda nejstaršího klubu otužilců v Čechách.

 

Zúčastněte se nejstarší otužilecké soutěže v Čechách

 

Pokud se již nějakou dobu otužujete a chtěli byste vyzkoušet sváteční otužileckou atmosféru přímo z řeky, nabízí se vám zajímavá příležitost. Na druhý svátek vánoční se v Praze koná 69. ročník největší otužilecké akce v Čechách, Memoriál Alfreda Nikodéma.

 

Kontakt na pořadatele Memoriálu,                       tomas-prokop@seznam.cz, +420 606 754 905

„Zveme všechny otužilce, aby si s námi na Štěpána v 11 hodin ve Vltavě u Národního divadla zaplavali. Podmínkou účasti je lékařské potvrzení. Zároveň mě noví zájemci z řad otužilců musí co nejdříve kontaktovat, abychom ještě zvládli přezkoušet jejich otužileckou připravenost,“ zve Tomáš Prokop na akci, které se v loňském roce zúčastnilo 290 sportovců.

 

Na Memoriál, který nese jméno průkopníka zimního plavání, jsou samozřejmě zváni i všichni diváci. „Mělo by být hezké počasí. Podle předpovědi by měl napadnout i sníh,“ dodává trochu s nadsázkou na závěr předseda klubu pražských otužilců a pořadatel akce.

Klíčová slova: