Dobrá zpráva: Ve středních Čechách neubývá stromů okolo cest

Středočeský kraj patřil mezi ty příznivější pro počty stromů
 

Ve Středočeském kraji bylo loni v alejích vykáceno 328 stromů a 508 jich bylo vysázeno. Mezi lety 2003 až 2014 je bilance vyrovnaná - 32 922 vykácených a 34 385 vysázených stromů.

Arnika je spolek zaměřený na ochranu životního prostředí. Byla založena 29. září 2001, kdy ze sdružení Děti Země odešla část členů. Působí v Praze a dalších šesti městech. 

Ochranou stromů okolo cest se zabývá nezisková organizace Arnika. Její členové upozorňují na důležité funkce stromů, jako je pohlcování prachu a skleníkových plynů, stín a závětří, omezení hluku a domov pro množství živočichů. 

Nové stromy by měly být zaplaceny z poplatků

 „Důležitým krokem k získání finančních zdrojů pro koncepční výsadbu a údržbu stromů je vznik účelově zaměřených fondů. Podle našich informací MŽP připravuje návrh, jak umožnit aplikaci současného znění zákona o ochraně přírody a krajiny tak, aby úřady mohly stanovit poplatky za kácení. Tyto poplatky by pak bylo možno využít pouze účelově, a to na opatření ve prospěch dřevin,“ komentuje statistiky vedoucí kampaně Zachraňme stromy RNDr. Marcela Klemensová z Arniky.

Kompetence k péči o stromy

 Arnika apeluje na správy silnic, aby zajišťovaly pro své zaměstnance odborné kurzy a konzultace s odborníky při tvorbě projektů a plánů údržby. Stromy v krajině nemají jen estetickou funkci, slouží také řidičům a významná je jejich ekologická funkce. 

Nová výsadba je o domluvě

 „Výsadbě stromů podél silnic nemusí stát v cestě ani problém s vlastnictvím pozemků. S vlastníky je možné vyjednat souhlas, pozemek odkoupit, případně provést směnu za pozemky okolních obcí, kraje nebo státu. Vždy jde především o vůli k nalezení kompromisu,“ vysvětluje mluvčí Arniky Jan Vávra.