Muzeum plné starých hraček je otevřeno. Velvary mají nové lákadlo

Přišlo sem kolem 200 lidí
Zobrazit fotogalerii (19)
 

Muzeum technických hraček se stává jedním z nových lákadel města Velvary. Při otevření bylo plno.

Hračky přilákaly

V sobotu 12. prosince 2015 v 15 hodin se nedaleko náměstí Krále Vladislava I. otevřelo nové muzeum plné technických hraček z minulého století, jejichž vlastníkem je Mgr. Miroslav Smaha. Přišlo sem kolem dvou sest lidí. 

"Dnešní hračky se hnedka rozbijou, ale tyhle vydržely tolik let,“ řekl obdivně jeden z malých návštěvníků. Ve třech místnostech je vystaveno několik stovek sbírkových předmětů z doby rakousko-uherské monarchie a první Československé republiky.

Na poslední chvíli
Instalaci výstavy se nevyhly menší komplikace. Kvůli pozdnímu dodání vitrín se výstava instalovala pár dnů před zahájením výstavy po nocích. Podílelo se na tom zhruba deset lidí a někteří tam zůstávali i po nocích, aby se všecko stihlo. Poslední úpravy probíhaly ještě 5 minut před slavnostním otevřením.

Co tu uvidíte?

Vedle parních strojů, vláčků, autíček, stavebnic, kočárků a nejrůznějších her je tu k vidění také kolekce pohyblivých figurek. Pan Miroslav Smaha některé z nich natáhl klíčkem a nechal je tancovat na skle. Všem přítomným se to velice líbilo. Pan Smaha bude během víkendů provádět další zájemce. 

Ve velvarském muzeu nechybí ani početná armáda československých vojáčků z gumy a první gumové hračky firmy Baťa, dále unikátní hračky vyrobené na území Protektorátu Čechy a Morava i německé vojenské hračky z období 2. světové války. 

Nezapomnělo se také doprovodný program. Před muzeem na dvoře děti vyráběly staročeské vánoční ozdoby, pohlednice s motivy hraček, nebo se mohly v chladném počasí zahřát na opičí dráze. Ze stavebnice Merkur si návštěvníci budou moci stavět v muzeu pořád. Tato dílnička tu totiž zůstává.

Budoucnost muzea
Velvarské Muzeum technických hraček se v příštím roce rozšíří o druhou expozici věnovanou technickým hračkám z let 1920–1970, na náměstí vznikne malé železniční muzeum s dopravní kanceláří pro děti.  
V muzejním obchůdku jsou již nyní nabízeny k prodeji hračky ze 70. a 80. let, které tu jsou k zakoupení. 

Otevírací doba: 
sobota, neděle a svátky od 10.00 do 17.00, čtvrtek a pátek po telefonické domluvě.

Vstupné: 
Děti (senioři, studenti) 30 Kč, dospělí 60 Kč, rodinné (dva dospělí a až čtyři děti) 140 Kč. 

Klíčová slova: