Zdiměřičtí přivítali zlatou neděli novým zvonem

Starý zvon z 18. století a nový z dílny Michala Votruby
Zobrazit fotogalerii (18)
 

Historický zvon ze zdiměřické zvoničky bude uschován. Podle něho mistr zvonař Michal Votruba vytvořil zvon nový, který byl slavnostně instalován a vysvěcen.

Starostka Radka Vladyková poděkovala všem zúčastněným, že se do Jesenice vrací duchovní život. „Jesenice tak snad bude skutečným domovem a ne jen hromadou betonu, asfaltu a cihel,“ řekla starostka Vladyková. Starý zvon se vzácným reliéfem svatého Prokopa, patrona horníků, bude uschován. Podle něho byl odlit zvon nový. Ten si s velkou radostí vyzkoušeli jak zástupci samosprávy, tak i přítomné děti. Vůbec první ho však rozezvonil nejstarší zdiměřický rodák pan Vlastimil Paducha.

Nový zvon váží 8,5 kilogramu. Je odlit ze zvonařského bronzu v dílně Michala Votruby z Myslkovic. Město za jeho výrobu zaplatí přes 31 tisíc korun.

Historie zachráněného zvonu

Členka sociální komise města Jesenice Alena Zápotocká připomenula historii zvonu z 18. století. Podle tzv. Ohňového patentu Marie Terezie měl být v každé obci zvon, aby se zvonilo v případě požárů. Používal se však i ke zvonění poledne, umíráčkům a dalším příležitostem. Za světové války hrozilo, že bude zkonfiskován pro válečnou výrobu. Před tím jej uchránil František Svoboda, který ho schoval a na jeho místo dal menší zvon ze svého statku. Ve Zdiměřicích se zvonilo pravidelně až do roku 1951.

Požehnaný zvon svatého Prokopa

„Člověk potřebuje, aby potěšil své oči, své uši a své srdce. Nový zvon je veliké dílo a krásná myšlenka. Chtěl bych poděkovat mistru Michalovi (autor zvonu), který od Pánaboha dostal velice vzácnou hřivnu,“ řekl evangelický farář Lubomír Polinský. Přítomným také popřál do nového roku hodně lásky a porozumění. Poté zvon a zvoničku posvětil a požádal Boha o ochranu před vandaly.

Mistr zvonař

Michal Votruba ve své dílně v Myslkovicích u Tábora na zvonu pracoval jeden a půl měsíce. Jde o klasické provedení ze zvonařského bronzu, tedy slitiny mědi a cínu. Zvonů již má na kontě více než sto třicet, ale tohle je jeho první v nové dílně. Svá díla dodával například do Jiřic u Kostelce nad Labem nebo Čenkova u Odolené Vody. Nejzajímavější zakázkou byl zvon do Betlémské kaple.   

Vysvěcení zvonu farářem Lubomírem Polinským:

 

Klíčová slova: