Příběh vánočního smrčku (povídka)

Pod křídlem cestoval „černý pasažér"
 

Na předměstí velkoměsta jsou dvě aeroklubová letiště. Jedno na severním okraji, částečně v městské zástavbě, druhé na jihu, ve volné přírodě s obvodovými stranami lemovanými lesem.

Ovšem les, z čistě leteckého pohledu, má jednu obrovskou nevýhodu – roste. Stane se, že čas od času přeroste výškové limity, dané pro bezpečný provoz, a je třeba ho vykácet. A to dalo základ následujícímu příběhu.

 

Les přerostl, takže se po jeho vyměření a dohodě s lesní správou přikročilo ke kácení. S lesní správou byla uzavřena dohoda, že lesáci dodají potřebnou techniku a aeroklub nasadí své lidi na pomocné práce. Akce měla proběhnout ke konci roku, aby se stromky daly využít jako vánoční. Kácení i čištění proběhlo k oboustranné spokojenosti a brzy byly části obvodu letiště lemovány poraženými a ke kraji letištní plochy odtaženými stromky. Některé však zasahovaly až do letištní plochy...

 

Nedobrovolná zásilka

 

Ve stejné době bylo nutné vrátit ze severního letiště zapůjčený letoun. Pilot dostal pokyn, aby jej prohlédl, uvedl do patřičného stavu a připravil k vrácení. Pilot úkol splnil a po dohodě s dispečerem zamířil na start.

 

Protože znal letiště a věděl, že teploty po několikadenních deštích jsou stále nad nulou, pojížděl těsně po obvodu, aby se vyhnul měkkým místům. Na letišti žádný provoz nebyl, takže snadno odstartoval, nastoupal a nasadil směr k druhému pražskému aeroklubu.

 

S jednomotorovým letounem nemohl letět přímo, ale musel to brát po obvodu metropole. Pohledem bloudil po krajině, odhlédl i na městskou zástavbu, když náhle strnul. Z pod křídla na něj vykukoval smrček. Při pojíždění těsně po okraji ho nabral tak šikovně, že smrk neodpadl ani při drncavém startu a držel se stále.

 

Smrček neodpadl ani při přistání a tak, když s ním doroloval k hangáru, vypnul motor, otevřel kabinu a hrdě prohlásil:

„Tak vám moc děkuju za půjčení letadla a na oplátku vám vezu smrček. Užijte si veselé Vánoce.“

Klíčová slova: