Pražany vyjde štědrovečerní večeře v průměru na 203 korun, Středočechy na 187 korun

Chcete-li ušetřit, rozhodně se vyplatí koupit živého kapra.
 

Kolik stojí živý kapr? A jaké peníze utratíte za bramborový salát? Praha patří při srovnání cen kaprů tradičně mezi nejdražší lokality. Zato Středočeši spíše ušetří.

Rozdíly mezi cenami kaprů jsou více než 30 korun

Za kilogram živého kapra zaplatíme podle Českého statistického úřadu v průměru 87 korun. Není však kapr jako kapr. Zatímco v rybníkářské oblasti Jižních Čech seženete kapra za 71 korun za kilogram, v Ústeckém kraji vás stejná váha vyjde dokonce na 102 korun. V Praze jsou ceny také spíše vyšší. Kapr v hlavním městě stojí v průměru 95 Kč/kg.  Zato Středočechy kapr vyjde na 79 Kč/kg.

Cena 1 kg živého kapra napříč kraji:

  • Praha 95 Kč
  • Středočeský kraj 79 Kč
  • Jihočeský kraj 71 Kč
  • Plzeňský kraj 90 Kč
  • Karlovarský kraj 88 Kč
  • Ústecký kraj 102 Kč
  • Liberecký kraj 88 Kč
  • Královéhradecký kraj 87 Kč
  • Pardubický kraj 99 Kč
  • Kraj Vysočina 73 Kč
  • Jihomoravský kraj 91 Kč
  • Olomoucký kraj 81 Kč
  • Zlínský kraj 92 Kč
  • Moravskoslezský kraj 85 Kč

Mražený kapr je drahý

Pokud zabíjení kaprů nepatří k vašim oblíbeným vánočním kratochvílím, je k dispozici i kapr mražený. Za humanismus si ale připlatíte. Kilo mraženého kapra stojí v průměru 170 korun. Zaplatíte za něj v průměru o tři koruny více než loni a o 22 korun více než v roce 2010.

Bramborový salát vyjde přes 100 korun

Kaprem však štědrovečerní večeře nekončí. Bramborový salát z kilogramu brambor vás vyjde v průměru na 108 korun. Za kilogram konzumních brambor zaplatíte 14 korun, za mrkev (0,3 kg) 6 korun, za tatarskou omáčku (0,4 kg) 44 korun, za 5 vajec 15 korun, za celer (0,1 kg) 3 koruny, za cibuli (0,05 kg) 1 korunu, za sterilované okurky (0,4 kg) 21 korun a za dochucovadla jako hořčici, sůl a pepř pak dohromady asi 4 koruny. Připočítat lze i šumivé polosladké víno, jehož průměrná cena činí 133 korun za 0,75 litru.

A kolik jste za slavnostní večeři utratily vy? Podělte se s námi v komentářích.


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru