Boží hod ve Zvoli patřil vánočním koledám

Vlevo jáhen a kaplan Vladimír Hudousek, vpravo Petr Prokop
Zobrazit fotogalerii (7)
 

V kostele svaté Markéty se na zpívání koled sešly desítky lidí a další si přišli prohlédnout jedinečný zvolský betlém, který již po léta vytvářejí místní děti.

V podání Petra Prokopa zazněly všechny klasické české koledy, původně rakouská Tichá noc, ale třeba i píseň Apoštolská, která je známá z muzikálu Jesus Christ Superstar. Na úplný závěr si všichni zazpívali populární píseň Půlnoční. 

Ve Zvoli se hodně zpívá....

Petr Prokop je muzikální podporou mnoha zvolských akcí. Ve svaté Markétě hrál na varhany s dětským sborem a  ve Zvoli také proběhlo zpívání pod vánočním stromem na návsi u rybníka. Kromě aktivit v kostele hraje na basovou kytaru a na klávesy ve dvou kapelách.

Kostel sv. Markéty je novogotický jednolodní kostel s věží v západním průčelí. Postaven v letech 1892–94 podle plánů Josefa Mockera. (zdroj: Hrady.cz)

Obnova tradic

Kostel byl douho zavřený a Vladimír Hudousek zde oživuje tradice od roku 2009. Na půlnoční tu prý měli letos narváno.  Kostel patří do zbraslavské farnosti. "Zbraslavský farář je tady jako šéf a já tu vykonávám jáhenskou službu," říká Vladimír Hudousek, který je povoláním vojenský kaplan.

Zvolský betlém 

Keramický betlém dělají děti ve škole pod vedením paní Lenky Netopilové. Začínalo to jedním stolečkem a každý rok přibudou nové figurky. Na začátku jich bylo kolem dvaceti a teď už přes sto třicet. Pan Ondřej Neff, který je rovněž ze Zvole, betlém nafotil na pohledy.

Pokud chcete vychutnat atmosféru Vánoc v nefalšovaném venkovském kostelíku, určitě přijďte do svaté Markéty ve Zvoli. Třeba už 27. prosince 2015 na Českou mši vánoční v podání zpěváckého spolku Hlahol.

Jak to u svaté Markéty na Boží hod vypadalo:

Klíčová slova: