Úskalí novoročního předsevzetí (fejeton)

Když přemýšlet z pohovky je tak pohodlné...
 

S koncem roku nastává nejenom předvánoční šílenství, ale také to poklidné období mezi svátky. Dárky jsou rozdány, příbuzní navštíveni a konečně zavládne ten slibovaný klid a mír. A to pravé sváteční obžerství.

A od ledna začnu cvičit!

 

A jak tak má člověk najednou čas na přemýšlení, s pátým čokoládovým úlkem v jedné ruce a chlebíčkem v druhé, začne bilancovat předchozí rok. A vyjma těch nejskalnějších sportovců v podstatě každý dojde k závěru, že by jeho tělesné schránce, toho času tak příjemně zabořené v gauči, vůbec nezaškodilo trochu pohybu navíc. Co trochu – hodně! A pravidelně!

 

Od ledna to povedu všechno úplně jinak! Zahřímá v duchu sportovec teoretik a mocně si na to rozhodnutí přihne vaječného koňaku. Začnu chodit do práce pěšky, když ježíšek přinesl ten pěkný sportterster a zimní bundu (ty, Pepo, prosím tě, skoč mi do lednice ještě pro chlebíček, když už stojíš), a budu plavat. A běhat. A dám se na aerobic! Každej den! Nebo snad radši na zumbu? Složité rozhodnutí, to se nesmí uspěchat. Na další duševní námahu je třeba se vydatně posilnit svačinou…

 

Vstříc zářné budoucnosti

 

Po večeři už je plán rámcově jasný a budoucímu kulturistovi či finalistce Miss už nezbývá, než se opájet představou, jak za půl roku touhle dobou už bude oslňovat dámy vypracovanými bicepsy nebo vzbuzovat hromadné šílenství v těch sexy bikinkách, které už pět let čekají ve skříni na svou příležitost. Jó, příští rok, to se budou dít věci! A na to se napijem!

 

Výsledky masových předsevzetí se pak dostaví hned v lednu – v bazénu je hlava na hlavě a posilovnou se rojí zmatené davy, které v podstatě namátkou tahají za různé části strojů a snaží se si při tom jo moc neublížit. Po ulicích v noci funí dusající postavy v běžeckých botách zářících novotou a s obličeji zářícími barvami, které vzbuzují obavy, že budete co nevidět volat rychlou sanitku. A tak dále. Prostě co člověk, to sportovec.

 

Naštěstí není na místě zoufat – s přibývajícími dny nového roku začnou davy řídnout, nadšení opadávat a předsevzetí budou podrobena mnohému kritickému zkoumáni. „Ono to možná bude lepší postupně,“ zadumá se většina novopečených sportovců s toužebným pohledem upřeným na kus bůčku nebo čokoládu. A když si dám zítra pauzu…

 

A dál už to určitě znáte. Tak to s těmi předsevzetími letos nepřehánějte a užijte si krásný rok prožitý naplno!

 

Mirka Králová (redakčně upraveno)

Klíčová slova: