Novoroční nehody na Mělnicku: Sražená babička a alkoholici za volantem

Ilustrační foto
 

Novoroční oslavy bývají bujaré. I proto si policisté posvítili na řidiče. Bohužel také řešili několik autonehod hned na Nový rok kvůli alkoholu. Další den střízlivý řidič srazil 91letou babičku.

Půl promile - narazila do stromu

Heslem, že alkohol za volant nepatří se neřídila 45letá řidička, která necelé tři hodiny po půlnoci na Nový rok narazila do stromu. "Při odbočování z hlavní na vedlejší silnici nepřizpůsobila rychlost povětrnostním podmínkám a na zasněžené neposypané komunikaci dostala smyk.  Vjela do příkopu, kde narazila do stromu. Na místo přivolaní policisté podrobili řidičku dechové zkoušce. Ta byla pozitivní," uvádí policejní mluvčí Markéta Johnová. Dotyčná nadýchala přes půl promile alkoholu, ale měla štěstí, protože se nezranila. Nicméně na autě vznikla škoda kolem 40 tisíc korun.

 

Dvě promile - zničil dopravní značku

To 24letý mladík na Mělníku, za kterým policisté vyjížděli o hodinu později, nadýchal dvě promile. Nacouval do dopravní značky, kterou vyvrátil a poškodil i dlažbu, ve které byl sloupek se značkou zabudován. "Řidič však bude potrestán přísněji, neboť se na místě podrobil dechové zkoušce a nadýchal téměř dvě promile alkoholu. Dopustil se tak trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což mu hrozí trest odnětí svobody v trvání šest měsíců až tři léta, peněžitý trest nebo zákaz činnosti," řekla policejní mluvčí.

"Policisté upozorňují účastníky silničního provozu, aby dodržovali pravidla silničního provozu, v žádném případě neusedali za volant pod vlivem návykových látek. V době, kdy hrozí náledí či se na silnici vyskytuje sněhová pokrývka, sundali nohu z plynu a přizpůsobili rychlost stavu a povaze vozovky," uvádí policejní mluvčí.

 

Srazil 91letou babičku na přechodu

Další nehoda na sebe nenechala dlouho čekat. Hned 2. ledna ráno srazil řidič na přechodu 91letou důchodkyni, která po střetu spadla na vozovku.  "Byla převezena okolo projíždějící sanitkou se zraněními do nemocnice. Řidič je podezřelý z přečinu ublížení na zdraví z nedbalosti, za který hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok nebo zákaz činnosti," uvádí Markéta Johnová.

 

Za 2 promile hrozí až rok vězení

V obci Kly zastavila policejní hlídka na Nový rok v poledne řidiče, který nadýchal skoro 2 promile alkoholu. Kvůli přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky si může jít sednout za mříže až na jeden rok. Naštěstí žádnou autonehodu nezpůsobil.
 

 

Klíčová slova: