Petr Hostek: Krvavá revoluce v Benešově nebude

Petr Hostek je novým starostou Benešova a současně ředitelem krajské nemocnice
 

Nový starosta je současně ředitelem krajské nemocnice a tvrdí, že jejího vedení se vzdá nejpozději do půl roku. "Převrat" umožnila TOP 09, když odstoupila od koaliční smlouvy.

Kdy jste začal reálně uvažovat o možnosti stát se starostou?

Reálně jsem do toho šel, když začala předvolební kampaň před komunálními volbami. Tehdy bych z toho měl radost. Bohužel se nám nepovedlo dát dohromady smysluplnou koalici. Teď jsme museli reagovat na situaci, která nastala. 

Ing. Petr Hostek, MBA se narodil 29. dubna 1963. Vystudoval obor ekonomika armády na vojenské vysoké škole ve Vyškově. Pracoval jako policista, dosáhl hodnosti plukovníka a byl náměstkem ředitele středočeské policie. V roce 2006 byl ředitelem Národního bezpečnostního úřadu. Byla také šéfem středočeského krajského úřadu a v roce 2013 se ujal řízení Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově.

Jak k tomu tedy došlo?

Koalice se rozpadla erozí zevnitř. My jsme byli postaveni před hotovou věc a byli jsme vyzváni k jednání o možné koalici, která vykrystalizovala na včerejším zastupitelstvu. Nemůžu říct, že bychom na to nebyli připraveni, ale nebylo to připravováno půl roku dopředu. Tak situace nastávala od loňského podzimu.  Bylo veřejným tajemstvím,  že koalice není soudržná a nějakým způsobem se drolí. My jsme se k tomu nevyjadřovali a nevyvíjeli jsme žádnou iniciativu. Finále přišlo včera večer.

Jakou roli v tom sehrála TOP 09? 

TOP 09 vypověděla koaliční smlouvu a začala hledat možnosti řešení nové koalice. Byli jsme osloveni a ve finále se z toho vyklubala současná koalice, kterou podporují dva politické subjekty.  Já jsem tu smlouvu neviděl, takže nevím jak byla zpracovaná. 

Co se teď pro město změní?

Kdo by očekával krvavou revoluci nebo razantní změny, tak se velice mýlí. Já si minulého vedení velice vážím, protože jsou to slušní lidé. Máme v plánu provést právní a ekonomický a personální audit, Na jeho základě vznikne doporučení, ale neměly by tam být revoluční změny. Byť máme tisíc a jednu výhradu ke způsobu dosavadní komunikace, ale neděly se tady nějaké nepravosti zásadního charakteru. Nečekáme převratné změny, ani senzační odhalení. 

Jak chcete změnit komunikaci?

Chceme být otevřenější k veřejnosti i uvnitř koalice. Velice rádi bychom do zásadních otázek zapojovali i opozici. Například do tvorby rozpočtu, zásadních investičních záležitostí a podobně. Ideální by byl konsenzus napříč všemi sedmi politickými subjekty, které v zastupitelstvu sedí. 

Jak to budete řešit se svojí funkcí v nemocnici?

Potřebuji jenom jednu věc a to mít jistotu, že rozjeté projekty budou na beton kryty finančními prostředky, tak jak je to předjednáno. Jakmile tato jistota nastane, tak opustím funkci ředitele nemocnice. Předpokládám, že to nastane v prvním čtvrtletí, nebo maximálně v prním pololetí. 

Přejeme mnoho úspěchů ve funkci a děkuji za rozhovor.

Klíčová slova: