Pavel Dvořák (TOP 09): Benešovská koalice nefungovala

Pavel Dvořák, zastupitel Města Benešov a předseda Místní organizace TOP 09
 

Aktuální změnu ve vedení města Benešov odstartovala TOP 09 vystoupením z koalice. O problémech v koaliční spolupráci a důvodech podpory nové koalice nám řekl Pavel Dvořák.

Pavel Dvořák (44 let) je předsedou Místní organizace TOP 09 a zastupitelem, pracuje jako vedoucí kulturního a informačního centra v Benešově.

Jak došlo k rozpadu předchozí koalice v Benešově?

Těžká byla už povolební jednání. Nejdřív jsme se domluvili na obsazení rady a zničeho nic bylo oznámeno, že tam přibude ještě jeden člověk ze STAN a nebylo to diskutováno. Celou dobu nebyla ani podepsaná koaliční smlouva.  

Co vám nejvíc vadilo?

Nebylo nám umožněno spolupracovat na přípravě územního plánu. Proto jsme také při jeho schvalování hlasovali napoprvé proti. To byl první zdvižený prst. Nikdo se s námi stále nebavil a podněty, které přinášel magistr Hubáček do rady, byly házeny pod stůl. To vyvrcholilo jeho odstoupením v prosinci. 

V čem byl rozpor ohledně územního plánu?

Město začalo vycházet vstříc developerům v oblasti Táborských kasáren, které město dostalo od armády. Plánuje se tam výstavba bytů pro 3,5 tisíce lidí, ale zapomnělo se na školy, školky, polikliniku, občanskou vybavenost a my jsme na to vehementně upozorňovali. Nám se zdá ne fér se spojit s nějakými developery a prodat to jenom pro výstavbu. Proto jsme navrhovali volnočasové aktivity, služby pro seniory a invalidy, sport a mládež. To zatím v plánu není. Sice by tak mohlo dojít k navýšení počtu obyvatel Benešova ze sedmnácti tisíc na pět a dvacet, ale nic jiného to nepřináší.

V čem jste se ještě neshodli?

Chtěli jsme mluvit i do cen svozu komunálního odpadu. Nikdo to bohužel neakceptoval. Když jsem před měsícem nastoupil, tak jsem vyvolal koaliční jednání a naše body jim přednesl. Chtěl jsem například snížení členů rady na sedm.  Chtěl jsem jasnou koaliční smlouvu, kde budou vytyčené body včetně termínu plnění a odpovědných osob. Nebylo mi vyhověno ani nebylo vstřícné jednání. Z naší strany to není ublíženost, ale spíš s námi nikdo nekomunikoval.

Jak probíhala jednání o novém vedení města?

My nemáme ambice na místa ve vedení města, ale snažíme se podílet na jeho rozvoji.  Když přišla nabídka na změnu a možnou spolupráci, tak jsme se protli s ČSSD i ANO více jak v 80 % našich představ a požadavků. O nové možné spolupráci jsme jednali už před posledním zastupitelstvem. Chtěli jsme vědět, jaké mají plány. Nakonec se nové vedení města opřelo o naše dva hlasy TOP 09 a také o jeden hlas (ODS). 

Chtěli jste být také v nové koalici a případně v radě?

My je podporujeme. Oni mají určité plány a když do toho šli takto vehementně, tak jsme se rozhodli je podpořit. Když bude nové vedení prosazovat věci, na kterých jsme se dohodli, tak bude naše podpora trvat.  Jeden hlas v radě mi připadal málo. Myslím, že důležitější jsou dva hlasy v zastupitelstvu, než jeden v radě. V zastupitelstvu by se měla odehrávat podstatná část komunální politiky. Rada mi připadá pro veřejnost jako nečitelná věc. Jsem pro to, aby se maximum věcí bralo do zastupitelstva, aby se lidé zvenku mohli vyjádřit a poslechnout si jednání. Demokracie není, když se devět lidí zavře o samotě v místnosti a hlasuje.

Myslíte, že nový starosta zvládne funkci na městě a ještě ředitele nemocnice? 

Pan starosta chce dokončit rozpracované projekty. To je pro nás akceptovatelné.  Je dostatečně soudný člověk a výborný manažer. Já mu věřím, protože ho znám léta. Jelikož jsme všichni z Benešova, tak se všichni známe. Jsme malé město a potkáváme se dennodenně. Jak jsem se znal se starým vedením, tak se znám i s novým. Všichni si tykáme, protože jsme skoro stejně staří. Víme, co od sebe můžeme čekat a kdybychom to nevěděli, tak by se ani koalice nemohly dávat dohromady. 

Jaký vztah máte nyní s odvolaným vedením města?

Minulého vedení si vážím, udělali dobré věci, ale nekomunikace a neochota akceptovat požadavky koaličního partnera nevede k ničemu dobrému. Možná jsme byli s dvěma hlasy pro ně málo, ale když je koalice postavená na čtrnácti, což je minimální většina, tak by koalice měla mnohem víc spolupracovat. Věci zásadní pro město by se neměly řešit jenom v užším kruhu. Koalice v předchozích volbách měla osmnáct zastupitelů a to se vládne velice dobře. Ale teď to dělat stejně nešlo.