Tříkrálové pochody. Cestami Českého krasu a po stopách dávných králů

Podobné podmínky vás v sobotu nečekají. Má být zataženo a jeden stupeň nad nulou
 

Neuzavírejte se mezi čtyři stěny a vydejte se na některý ze sobotních pochodů. Nabízejí se vám toulky nádhernou přírodou.

Den před uzavírkou hradu Karlštejn

 

Kdysi tou cestou jezdil Karel IV., v sobotu se po té samé trase vydejte s turisty SK Viktorie Žižkov. Pochod tříkrálový Praha-Karlštejn startuje u pokladny Ares železniční stanice pražského Smíchovského nádraží, a to mezi půl osmou až osmou hodinou ranní.

 

Cesty turistů se poté rozdělí. Na delší, 21 kilometrů dlouhou trať, se zájemci vydají z nádraží v pražském Radotíně. Kratší z obou turistických variant (14 kilometrů) začíná výstupem z vlaku v nedalekých Černošicích. Cíl jedné i druhé trasy je v obci Karlštejn, kde se účastníkům pochodu nabízí poslední šance prohlédnout si tamní hrad před plánovanou měsíční přestávkou.

 

Od 11. ledna do 5. února bude návštěvníkům hrad Karlštejn uzavřen

 

„Především na turisty čeká procházka nádhernou přírodou,“ připomíná pořadatel Slávek Zůna těm, které prohlídka karlštejnských hradebních prostor stačila už za léta návštěv omrzet. „Ve Vonoklasech se mohou podívat na vilu, v které bydlel prezident Zápotocký. V Solopiskách je k vidění nádherně udržovaný památník obětem druhé světové války,“ přidává další ze zajímavostí pořadatel.

 

Pokud vás propozice pochodu oslovily, rozhodně byste neměli dlouho váhat. Třicáté osmé pokračování turistického podniku je možná jedním z posledních. „Chtěli bychom to dotáhnout do jubilejního čtyřicátého ročníku. Pokud to za nás nikdo z mladších nepřevezme, za dva roky se s tradicí rozloučíme,“ posmutněl Slávek Zůna, jeden ze zakladatelů tříkrálového pochodu.

 

Mít Berounsko jako na dlani

 

V loňském roce trhl pochod „Českým zimním krasem“ svůj účastnický rekord. Z berounské nádražní haly vyrazilo vstříc deseti, dvaceti a třicetikilometrové trase na 394 turistů. „Věříme, že se nám letos povede počet ještě navýšit,“ doufá pořadatel Rudolf Kule, který si velký zájem lidí vysvětluje dobrou organizací akce a trasami vedenými nádhernou přírodou.

 

Jednou ze zajímavostí na trase pochodu Českým zimním krasem je i berounská rozhledna Děd

 

Stejně jako loni, tak i letos se zájemcům otevírají tři trasy, délkou odstupňované po deseti kilometrech. Při jejich zdolávání se můžete, mimo jiné, podívat z rozhledny Děd, vyfotit si zámek Nižbor (není otevřený) či prohlédnout si berounské pískovcové lomy. Cíl každé ze tří tras je v Berouně, před restaurací Berounský medvěd. Sraz k celé akci je rovněž v královském městě, a to v hale zdejšího železničního nádraží mezi sedmou až desátou hodinou dopolední.

 

Když jdu po ní v létě, samoten na světě, sotva pletu nohama...

 

Na proslulou „Tříkrálovou Okoř“ se můžete vydat s Klubem českých turistů už po osmačtyřicáté. Čtyři trasy, od 13 do 44 kilometrů vás povedou na hrad Okoř, zámek v Roztokách u Prahy či do Středočeského muzea. Více o pochodu naleznete na Tříkrálová procházka na Okoř již o víkendu

Klíčová slova: