Soutěž slušnosti. Pomůže zlepšit situaci na fotbalových trávnících?

Soutěž slušnosti si dává za cíl motivovat týmy k eliminování nesportovního chování svých hráčů
 

Naschvály nebo hrubé slovní útoky. Zmírnit jejich počet pomáhá projekt Středočeského fotbalového svazu.

„Především chceme motivovat týmy, aby ve svých sestavách neměli hráče, kteří jsou často vylučováni za nesportovní chování,“ informuje Zdeněk Tasch, sekretář Středočeského krajského fotbalového svazu.

 

Do soutěže slušnosti jsou zařazena všechna družstva mužů, které hrají přebor nebo některou z tříd pořádaných krajským svazem. „Delegáti si v zápase všímají počtu obdržených karet a jejich závažnosti. Stejně tak se ohlížejí i na chování funkcionářů a diváků. Své postřehy z utkání posléze ohodnotí a hodnocení také vysvětlí,“ vysvětluje Zdeněk Tasch. Nejslušnější týmy jsou vyhlášeny na konci sezony. Vítěz vzejde z každé krajské fotbalové soutěže.

 

V současné době reprezentují fotbal v Tuchorazech dva dospělé a tři mládežnické týmy. (hráč Tuchoraz je v černožlutém dresu)
Zobrazit fotogalerii (2)

 

V Tuchorazi se hraje slušně. Už v loňském roce skončili v popředí tabulky

 

V soutěžích I.B třídy delegáti nepůsobí. O žebříčku týmů proto rozhoduje pouze počet obdržených karet pro hráče a disciplinárních trestů pro funkcionáře

Ve výsledkové tabulce se tuchorazští fotbalisté nacházejí sice až na čtvrtém místě. Co se však týče počtu udělených trestů, nasbírali jich v I. B třídě (oddělení C) ze všech týmů prozatím nejméně. „Výsledky soutěže slušnosti samozřejmě sledujeme. Hráčům však neukládáme, jak mají v tomto ohledu hrát. Samozřejmě, pokud se dopustí zbytečného faulu, rozebereme to s nimi,“ říká Jan Hába, bývalý hráč a současný sekretář FC Tuchoraz. Tento princip, zdá se, funguje. Klub se umístil v popředí tabulky už v minulé sezoně.

„Existenci takové soutěže samozřejmě vítáme. Pomáhá pěstovat úctu k protihráčům, ale také k rozhodčím, jejichž úděl je čím dál těžší,“ pokračuje sekretář klubu z Českobrodska.

 

V Poříčí tvrdé hře nefandí. „Sběratelé“ se jim vyhýbají

 

Loňský ročník byl pro SK Posázavan Poříčí nad Sázavou nejúspěšnější v dějinách. Společně s historickým postupem A týmu do krajského přeboru si vyšší soutěž vykopala i takřka všechna další mužstva poříčského fotbalu.

 

V dosavadním průběhu sezony se hráči poříčského A mužstva (na snímku ve žlutém) drží na třetím místě krajského přeboru

 

Výčet triumfů doplnil první tým ziskem titulu v soutěži slušnosti. K opakování úspěchu mají slibně nakročeno i v letošní sezoně. V její polovině jsou nejslušnějším týmem Ondrášovka krajského přeboru. „Nemáme v týmu ten typ fotbalistů, kteří by odcházeli ze zápasů s obdrženou kartou pravidelně. Naopak. Budou tomu dva roky, co některého z našich hráčů vyloučili naposledy. Snažíme se o technickou hru,“ informuje Pavel Šimáček, trenér A mužstva SK Posázavan Poříčí nad Sázavou.

 

„Projekt je pro týmy důležitý. Vedle svého odkazu jim vítězství v soutěži přinese i poukaz na nákup sportovního vybavení,“ zmiňuje Pavel Šimáček.

Klíčová slova: