Fotogalerie: Zvolské děti připravují masopust

Děti spolupracují při vytváření masopustních masek
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Pod vedením paní Lenky Netopilové vytvářely děti v keramickém kroužku masky pro výzdobu obce při tradičním masopustu, který ve Zvoli proběhne 13. února.

Keramický kroužek probíhá na Základní škole Zvole čtyřikrát týdně. Ve středu odpoledne ho mají děti z prvních a druhých tříd a na námi navštívené hodině jich bylo třináct.

Vytváření obličeje

Nejprve se děti naučily základy anatomie lidské hlavy, tvar očí, nosu a úst. Pak vyválely z hlíny placku a vyřízly z ní ovál. Ze zmačkaných novin vytvořily bochánek a na něm obličejovou masku dotvarovaly. 

Vypalování v peci

Hotové výtvory budou příštích čtrnnáct dnů vysychat a pak se v peci přežehnou na 900 stupňů. Pak je děti namalují barevnými glazurami a nakonec budou znovu vypáleny.

Ćtěte také: Boží hod ve Zvoli patřil vánočním koledám 
(v tomto článku najdete foto keramického betlému od zvolských dětí)

Masopustní výzdoba

Hotové keramické masky budou ještě polepeny vlnou na místo vlasů a vousů. Při masopustu pak budou sloužit jako výzdoba obce na plotech a dalších veřejných místech. Pro  masopustní průvod pak budou školáci dělat papírové masky při kroužcích a výtvarné výchově.

Kdo zachrání medvěda?

Ve Zvoli se na masopustní průvod sejde obec v sobotu 13. února v deset hodin dopoledne před školou. Půjdou obcí v maskách po zastávkách ve staveních, kde dostanou přichystané koláče. V čele půjde medvěd, kterého může zachránit polibkem čistá panna. Odpoledne mají slavnost děti v hospodě na hřišti a dospělý budou slavit v místní škole.