Jak zabezpečit chatu proti zlodějům

Loupeží přibývá!
 

Z celého kraje policie hlásí čím dál víc případů pokusů, nebo vyloupení chat. Přečtěte si zprávu policie o tom, jak by se měla chata zabezpečit proti nechtěným návštěvníkům!

1) Odvézt z chaty všechny cenné věci a zejména věci, ke kterým máte nějaký citový vztah, pokud odvést nejdou, učinit vše, aby nemohly být odcizeny.

 

2) Vypnout elektřinu, zavřít hlavní uzávěr vody.


3) Odvézt si hotové potraviny a neumožnit tak případnému pachateli, aby se na místě zdržoval déle
uzavřít okna a okenice, uzamknout kůlny, sklepy apod.


4) Ppořídit si soupis věcí, které zůstanou na chatě či chalupě včetně výrobních čísel, případně si pořídit fotografie těchto věcí.


5) Před odjezdem se ubezpečte, že máte uklizeno a uzamčeno všechno nářadí (krumpáče, motyky, žebříky, různá páčidla apod.), to vše může pachatel použít k vloupání.


6) Máte-li instalováno elektronické či jiné zabezpečení, toto při opuštění chaty nebo chalupy nezapomeňte aktivovat.

 

7) Pro vlastní klid je dobré provést si sám kontrolu chaty nebo se dohodnout se sousedy kdy a kdo chaty zkontroluje; nesvědčí o zodpovědné ochraně vlastního majetku, když chatu v listopadu zazimuji a poprvé se na ni přijedu podívat následující rok v březnu nebo dubnu.

 

8) Pokud již došlo k vloupání do chaty nebo chalupy, před příjezdem policie do ní nevstupujte a nepořádek neuklízejte, aby nedošlo ke zničení stop, které na místě zanechal pachatel.

Takových a podobných případů je opravdu stále více. Například včera jsme informovali o muži, kterého prozradilo při loupeži světlo baterky.

Klíčová slova: