Přehled událostí uplynulého týdne ve středu Čech

Kvůli požáru ve Vinoři nešla voda v sousedním Jenštejně. Okolní voda byla totiž po chvíli vyčerpána.
 

Jaký byl čtvrtý týden ve středních Čechách? Přinášíme souhrn informací, které jsme na ČtiDoma.cz v uplynulém týdnu zveřejnili.

Krimi

Tento týden jsme zveřejnili několik rad, jak zabezpečit chatu před zloději na zimu. Zlodějíčci si totiž vyhlédli třeba chatky ve Velké Dobré a ve Velkém Přítočnu. V Roztokách dokonce jeden lupič v chatce nocoval a překvapil ho tam majitel.

Publikovali jsme policejní výzvu o pomoc dohledat zlodějíčky, kteří řádili ve Všestarech a v Tehovci. V Tehovci dokonce vykradli benzínku, ale odnesli si jen cigarety.

V úterý se v okolí Libčic nad Vltavou a Turska rozjela velká pátrací akce po zatoulané seniorce, která trpí Alzheimerovou chorobou. Ženu se podařilo najít v Praze.

Aktuálně Policie ČR pátrá po nezletilé dívce z Kladenska. Bylo vyhlášeno pátrání po řidiči, který usmrtil chodce 22. ledna na Českobrodské, po ženě, která kolem Vánoc unesla dítě v Praze a také po svědkovi znásilnění dítěte, k němuž došlo již v minulém roce na podzim.

Takhle dopadl osobní vlak po řádění vandala.

Hledáte-li práci a rádi pomáháte slabším, zkuste to u Policie ČR.

Berounský toxi tým dopadl pěstitele marihuany a pervitinové dealery. Někdo tu přepadl ženy, které zamkl na záchodě a neznámý vandal posprejoval vlak.

 

 

 

 

Dění ve městech

Z Hostibejku si můžete prohlédnout celé Kralupy

V Kralupech nad Vltavou také změnu řádí vandalové, ničí tu městský mobiliář na vrchu

Hostibejk. Město ho má v plánu zrekonstruovat. Redaktorka Zuzana Zelenková navštívila kralupský psí útulek Lesan a udělala fotoreportáž a také video.

V Roztokách u Prahy se ztratila fenka, za kterou majitelé nabízejí nálezci 10 tisíc korun.

Černošice se vzdaly své lávky ve prospěch Prahy.

Berounským bezdomovcům má v zimě pomoci projekt Teplá židle.

Pivovar Ferdinand v Benešově investuje do úspor energie a pivovarské restaurace. Benešovským rodinám v nouzi pomůže sanační pracovník.

Průhonický park se snaží spojit dvě části oddělené silnicí. To však způsobí nárůst dopravy v okolních obcích.

Již v pondělí jsme se zabývali otázkou, zdali se uzavře průjezd Průhonickým parkem. Mimo jiné jsme informovali o otevření zámku v Průhonicích. Víte, že se tu točila třeba pohádka S čerty nejsou žerty?

Kladno také bude mít nový park. Bude stát 8 milionů korun.

V Hořovicích bude obnovena pobočka berounského muzea.

 

 

Sníh je zábavný...

Kopeček v Úholičkách využijí například rodiče, kteří učí svou ratolest lyžovat

Upozornili jsme naše čtenáře na upravenou běžkařskou stopu ve Štiříně a také na obec Úholičky, kde mají dětský lanový vlek, a dá se tu lyžovat zadarmo. Ideální místo kousek od Prahy, kde naučit svoje potomky lyžovat.

Také jsme vás pozvali na zimní koulovačku do Říčan, kde se mimo jiné na plese blýskne hvěda Stardance Marie Doležalová se svým tanečníkem Markem Zelinkou.

 

...ale také zrádný na silnicích

Na silnicích bylo tento týden rušno. V Horních Počernicích v úterý uvízl kamion, utrhl si střechu a zablokoval železniční podjezd. V Kamenném Přívozu poblíž Kladna ve středu uvízlo na železničním přejezdu nákladní auto.

Diskuze pod fotkou: "Sraz milovníků letních gum?"Odpověď: "Vypadá to tak."

Ve stejný den Hlavní nádraží Praha nepřijímalo vlaky. Během sobotního dopoledne se na dálnici D8 pár kilometrů od sebe srazilo několik aut. Ve stejný den hasiči z Kralup vyjížděli také k nehodě u Velké Bučiny na Velvarsku, kde osobák skončil v kolejišti a přišel o dvě kola.

V Mníšku pod Brdy nedal traktorista přednost vlaku.

Napsali jsme proto pár rad pro řidiče, jak se připravit na cestu za zimními radovánkami a také varování od hasičů před tenkým ledem, který se může probořit.

 

Požáry

V úterý 19. ledna požár napáchal milionové škody v třídírně odpadu v Praze – Vinoři. Oheň na více než šest hodin zaměstnal přes stovku hasičů ze 17 jednotek, včetně středočeských.

Na místě se vystřídalo kolem stovky hasičů
Zobrazit fotogalerii (13)

Statisícové škody napáchal oheň v rodinném domě na Mělnicku ve středu. V dvoupokojovém bytě po sobě požár nechal škody ve výši půl milionu korun.

Středočeský kraj hasičům rozdá 35 milionů korun.

 

Z kultury

Zámek patřil rodu Chotků do roku 1945. Těší se na další sezónu

V Berouně byly předány filmové ceny Trilobit 2016, kde zabodovali bratři Hádkové s filmem Kobry a užovky, který se natáčel v Kralupech nad Vltavou, a také snímek Ztraceni v Mnichově.

Toužíte-li provádět na nějaké středočeské památce, můžete to zkusit na zámku Veltrusy, který od dubna přijme nové průvodce na letošní hlavní sezónu.

Nezapomněli jsme samozřejmě na pravidelnou dávku kuriozit Kamily Steinbachové.


 

 

Klíčová slova: