Architekt: Veltrusy potřebují komplexní řešení více problémů

Architektem se stal veltruský rodák (v černém svetru)
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Veltruští dostali 300 tisíc od Nadace VIA a nyní se musí dohodnout, jak je vynaloží. Jasné je, že parčík mezi školou a školkou bude vypadat jinak a lépe! Nicméně podle architekta, kterým je veltruský rodák, je potřeba řešit víc problémů, aby malé město své kouzlo získalo zpět.

Veltruští za sebou mají první plánovací setkání, které přilákalo přes 40 lidí. V pondělí 25. ledna se ve večerních hodinách sešli z důvodu spolupráce na plánování nové podoby zanedbaného parčíku, na který dostalo město díky aktivitě RC Havránek 300 tisíc korun.

Lidé z Nadace VIA totiž usoudili, že malé město nemá pořádné centrum, kde by se lidé mohli scházet. Náměstí slouží jako autobusová zastávka a jako hodné místo pro scházení se jeví již zmíněný parčík mezi školou a školkou, který je momentálně bez využití.

Více ve fotogalerii

Ptačí pohled na parčík uz školy. Letecký snímek z roku 2015
Zobrazit fotogalerii (5)
Veltrusy jsou známé zejména díky baroknímu zámku a rozlehlému parku, nicméně podle architekta Patrika Hoffmana, který je místním rodákem středočeské městečko na Kralupsku ztratilo své kouzlo, které mělo před sto lety a potřebovalo by komplexní řešení několika problémů, aby ho získalo zpět.

Chybí hlavně cesty a lavičky

Byli tu nejen místní, ale také konzultantka Kateřina Bláhová z Nadace VIA. Ta vedla diskuzi a sbírala nápady a názory od všech přítomných. Vyšlo najevo, že je důležité vybudovat novou síť chodníků či cestiček, přidat sem lavičky, osvětlení a také tu vytvořit multifunkční prvek podobě kombinace podia, prolézaček nebo lezecké stěny.

Přítomen byl i vybraný architekt, kterým se stal místní rodák Patrik Hoffman, ptotože sem přišel načerpat inspiraci. Vyslechl názory lidí a sbíral podklady pro tvorbu projektu. „Těch 300 tisíc samozřejmě není moc na realizaci takhle velkého prostoru, nebude to jednoduché," řekl architekt projektu.

 

Ohlasy přítomných jsou kladné

Byl tu také kastelán ze zámku Veltrusy, PhDr. Pavel Ecler

Sešli se tu lidé s protichůdnými názory. Lidé zastupující místní základku chtějí klid během dopoledne, aby se žáci mohli soustředit na výuku, jiní by si přáli park oživit. Předškoláci potřebují klid po obědě.

„Ze setkání mám velmi dobrý pocit, i když jsme se ve skupině bohužel moc neshodli a nedokázali umístit všechny vybrané prvky do připraveného plánku. Na čem jsme se ale všichni shodli, že nám na tomto místě záleží a přejeme si, abychom tam dokázali vybudovat příjemné prostředí pro společná setkání a relaxaci. Velmi mě zaujal proslov pana architekta. Myslím si, že to je velmi dobrý výběr nejen proto, že je to veltruský rodák, ale také proto, že k celému projektu přistupuje komplexně a zodpovědně,“ myslí si jedna z účastnic prvního plánovacího setkání.

„Byla jsem velmi spokojena se včerejším setkáním. Vládla tam příjemná, přátelská a dělná atmosféra. Děkuji všem organizátorům za to, že se věci ujali a přeji jejich konání hodně zdaru!" uvádí další z přítomných.

Soňa Dekastello z RC Havránek, která se zasadila o to, aby Veltrusy peníze získaly, první plánovací schůzi také hodnotí kladně: "Já jsem byla potěšena účastí, přišlo poměrně dost lidí na to, že to byl večer pracovního dne. Lidé komunikovali, nebáli se říct svůj názor ani si ho hájit, zároveň se vzájemně respektovali. Moc se těším na návrh pana architekta a doufám, že přijde dost lidí i na druhé setkání, kde bude studie představena."

 

Architekt je veltruský rodák

Plánování všechny bavilo

Architekt Hoffman přítomné upozornil, že je přetvoření parčíku třeba věnovat dostatek času. „Pokud to bude na etapy, tak je to o tom, že musíme vydržet. Pokud se tam sejdeme jednou, utratíme tam 300 tisíc a bude to málo, tak to nebude fungovat. Budou to vyhozené peníze. Je potřeba pracovat kontinuálně,“ podotkl. Podle názoru architekta také vyplynulo, že Veltrusy potřebují komplexní řešení více problémů, aby se jim navrátilo původní kouzlo z počátku

minulého století.

„Architekt mluvil moc hezky, sklidil potlesk. Bere to komplexně a umí to hezky vysvětlit.
Uvidíme, co se mu podaří vytvořit za studie a jak na to lidé zareagují," chválí Soňa Dekastello z RC Havránek.

Žáci z místní základky se sešli v polovině minulého týdne. Z hlasování žákovského parlamentu vyplynulo, že je potřeba vylepšit cesty, umístit do parčíku lavičky a vybudovat fontánu. Jejich výkresy s návrhy parčíku si můžete prohlédnout na výstavě na městském úřadě. Výstavu můžete zhlédnout během celého února 2016.

Fotogalerie dětských návrhů

Jedna z žákyň se svým návrhem
Zobrazit fotogalerii (7)
Klíčová slova: