Taxikářské "ovce" v pondělí demonstrovat nevyjedou

V pondělí ráno semafory nepomohou. Řidiči a cestující se budou muset v pondělí ráno obrnit trpělivostí. ZELENOU budou mít až po deváté ranní
 

Opětovná stávka taxikářů vypukne v pondělí 8. února. Sraz je naplánován na třetí hodinu ranní na Strahově. Přidají se k ní i kolegové z okolí Prahy.

Co motivuje padesátiletého taxikáře Majka se jí také účastnit? Plané sliby, nelegální konkurence, nepoctiví kolegové či úplně jiný důvod?

SENIOR taxi

Majku, proč stávkujete? Není to po minulých slibech primátorky Adriany Krnáčové ztráta času?

Hlavním důvodem, proč budeme demonstrovat, je to, že paní primátorka s námi, respektive s Asociací koncesionářů v taxislužbě, nejedná. Za ztrátu času to rozhodně nepovažuji!

Pracujete převážně v noci. Plánujete stávkovat rovnou od tří hodin, nebo se přidáte později?

Ve tři hodiny budu na Strahově. Doufám, že nás bude dost, abychom Prahu dostatečně zablokovali na to, aby s námi Adriana Krnáčová konečně začala jednat a ne jen slibovat.

Sraz ve tři ráno na Strahově, následně projedou Prahou. Cílem je v ranní dopravní špičce zablokovat magistrálu.

Kolik myslíte, že vás, demonstrujících taxikářů, bude?

To netuším. Rád bych, aby účast byla co nejhojnější, ale vím, že někteří provozovatelé dispečinků už svým „ovcím“ účast na demonstraci „zakázali“. Nejčastěji tak, že jim rozeslali hromadné sms zprávy. To víte, jde jim o prachy, protože jejich praktiky jsou i jedním z důvodů, proč budeme demonstrovat.

Jaké praktiky máte konkrétně na mysli?

To byste se divila, kolik dispečinků jezdí pod cenou a bez taxametru, kdy nemají jakoukoliv kontrolu toho, co vydělají, protože právě nemají žádný taxametr, který by tržbu ukládal. A nejvíc by se divil Andrej Babiš...

V další řadě jde o aplikaci Uber, který paní primátorka označila jako možnou konkurenci taxi. Jezdí bez koncesí. Magistrát to používá proti klasickým taxislužbám, aby je umlčel, protože cena přes Uber nemá s realitou nic společného.

Taxikář Majk má svou práci rád. Baví ho kontakt s lidmi, i proto toto povolání s ochotou vykonává téměř už 25 let. Stávkoval již před lety, ale jak sám říká, nikdy to k velkým změnám nevedlo. Doufá, že jednou se to povede.

Do kdy myslíte, že pondělní stávka potrvá?

Tušm, že do osmé až deváté ranní to určitě vydržíme.

Není vám líto cestujících v hromadné dopravě, které stávka zasáhne, ale kteří s tím problémem nemají vůbec nic společného?

Není mi jich líto. Aspoň bude naštvaných více lidí a upozorní se na to přes více stran a konečně s námi snad bude někdo jednat vážně.

Myslíte, že se přidají také vaši známí z okolí Prahy?

Mluvil jsem se dvěma kamarády. Jeden jezdí na Kladně, druhý v Mělníku. Oba se demonstrace zúčastní. Do Prahy jezdívají pracovat a trochu si přivydělat obvykle jen o víkendech.

Vadí vám taxikáři, kteří si z okolí Prahy přijíždějí do metropole vydělat peníze jen o víkendech - to znamená tehdy, kdy máte nejvíc kšeftů?

Vadí. Většina z nich má běžnou práci a taxikaří tady skutečně jen o víkendech. Berou nám zkrátka práci.

Čtěte také - TAXIKÁŘ NENÍ SLUHA