Tajemný muž ze sobotní demonstrace? Policista v civilu

Fantom demonstrace v akci, koho organizuje?
 

Od soboty kolují českým internetem nejrůznější domněnky a konspirační teorie. Pražská policie však vydala prohlášení, ve kterém říká, kdo to vlastně byl.

Ano, onen muž je údajně policista v civilu. Na místě zasáhnul proti radikálům, kteří se snažili narušit pokojnou demonstraci házením dlažebních kostek. K incidentu došlo na rohu ulic Thunovská a Zámecká.

A co muž na místě dělal?

Snažil se sešikovat policisty, kterých zde moc nebylo, tak aby oba znepřátelené kmeny zůstaly oddělené. Zároveň měl za úkol klidnit dav, jak udává zpráva."Na křižovatce ulic Thunovská a Zámecká v jednu chvíli hrozilo, že k takovému střetu dojde, proto kriminalista zkoordinoval policisty v uniformě, aby oddělili zátarasem obě skupiny, než na místo dorazí posily. Mezi tím začal komunikovat s maskovanými muži a snažil se je přesvědčit, aby od útoku upustili, což se podařilo a vyjma několika předmětů, které prolétly vzduchem, ke střetu skupin nedošlo."

Čtěte také: Fotoreport: sobotní demonstrace, střelba i házení dlažebních kostek

Zmedializovaný obličej

Jisté jsou dvě věci. Některé z mladých lidí, kteří svým neuváženým činem takto zasáhli do průvodu, se už policii podařilo zjistit. Jedná se o mladíky z fotbalového prostředí, údajně takzvané slávistické hooligans. A ten druhý fakt? Muž v kožené bundě si už zřejmě v roli tajného policisty neškrtne. Tedy minimálně do doby, než se zapomene na sobotní události.

Útočník v budově Ministerstva vnitra

Policie se vyjádřila i k muži, který vycházel ze dveří budovy. Jde o dům Ministerstva vnitra, který využívá Policie ČR jako technické zázemí. Muž se zde chtěl údajně schovat, jak rychle vešel, tak i měl vyjít. .

Napadení novináři

Jak to bylo s napadeným novináři, kterým policisté odepřeli pomoci, ale policejní zpráva neříká. Jedná se o záležitost, která je stále v šetření, tak snad se najdou a potrestají viníci. Vždyť policie má přeci „Pomáhat a chránit,“ nebo ne?

Může vás také zajímat: Sledujeme online: Svrhněte vládu, vyzval Petr Hampl. Na demonstraci se ozvaly výstřely

Klíčová slova: