Krádeže za 2,5 milionu odhalila akce CARESIS

Odcizili více než dvacet vozů
 

Středočeští kriminalisté zadrželi skupinu osob podezřelých z krádeží dvaceti vozidel za více než dva a půl milionu korun. Po odcizení vozidla vyměnili registrační značky, aby ztížili jejich nalezení.

Překupníci

Vozidla následně převezli do Ústí nad Labem, kde je nechali zaparkovaná na různých místech. Chtěli tak vyloučit možnost, že je vozidlo sledováno vyhledávacím zařízením nebo monitorováno policií. Teprve pak odvezli auta do objektu v Děčíně, kde byla překupníky ukryta a následně rozebírána na náhradní díly.

VIN kód

Muži, kteří vozidla kradli, je překupníkům prodávali a cena odcizené Octávie se při tomto prodeji pohybovala od patnácti do dvaceti tisíc korun. Jeden z mužů podezřelých z krádeží užíval kradené auto, u kterého byl změněn VIN kód, jako legální vůz.

Od srpna 2015 kriminalisté Krajského ředitelství policie Středočeského kraje prověřovali skupinu šesti mužů ve věku od šestadvaceti do jednačtyřiceti let. Zadrženi byli během prosince 2015 a ledna 2016 přímo v Ústí nad Labem.

Dvě osoby ve věku pětatřicet a šestatřicet let byly dokonce předány do Spolkové republiky Německo, kde páchaly obdobnou trestnou činnost. Další čtyři muži ve věku třicet, pětatřicet a jednačtyřicet let jsou stíhání vazebně v České republice.

Trest odnětí svobody ve výši od dvou do osmi let

Trest

Trestnou činnost prováděli nejen na území Středočeského kraje, ale také na území kraje Ústeckého a na území hlavního města Prahy. "Ke krádežím používali takzvané lámáky na zámky a elektronické zařízení k deaktivaci imobilizéru vozidla a zcizovali je zejména v nočních hodinách," říká tisková mluvčí PČR Štěpánka Komárová. Při prokázání jejich viny a odsouzení jim hrozí trest odnětí svobody ve výši od dvou do osmi let.

Statistika

Středočeští kriminalisté v roce 2015 evidují celkem 882 odcizených vozidel. Ve srovnání s rokem 2014 je to o 32 % méně odcizených vozidel než v roce 2015.