V Pražské tyčce padaly rekordy. Metropole Zličín se osvědčila

Zimní pražská tyčka je závodem světového seriálu. Kromě českých přivítala i šest zahraničních skokanů
Zobrazit fotogalerii (6)
 

V místech, kde obvykle procházejí řady nakupujících, skokani na středečním mítinku atakovali halové rekordy. Závodu světové série se účastnila i esa české atletiky.

První ročník Pražské tyčky se konal v roce 1992. Zimní (halová) varianta mítinku vstoupila do historie o čtyři roky později.

Rozběhová dráha ze dřevěné konstrukce, stojany s laťkou před obchodem s oblečením, konec doskočiště kousek před eskalátory. Podle všeho atletům nezvyklé sportoviště vyhovovalo. „Mnoho skokanů si tu vylepšilo svůj osobní rekord. Jenom v úvodní, mládežnické, kategorii jsem jich napočítal pět nebo šest,“ všiml si Pavel Beran, ředitel a také zakladatel Pražské tyčky. Podle něj mohla být jednou z příčin i dřevěná rozběhová dráha.

 

„Dobře se na tom běhá. Kdo umí zužitkovat pružení prken při odrazu, má samozřejmě velkou výhodu,“ upozornil ředitel mítinku.

 

Vítězem Jan Kudlička, Jiřina Ptáčníková vyhrála už posedmé

 

Michal Balner s výkonem 520 centimetrů obsadil třetí příčku

Po závodech mládeže následovala ve sportovním programu kategorie žen. Na vítězství a rekord Zimní pražské tyčky dosáhla šestinásobná mistryně republiky Jiřina Ptáčníková. Ta dosavadní, devět let staré maximum tyčkařky Baďurové (4,65 m), překonala o jeden centimetr. Ptáčníková posléze útočila i na národní halový rekord (4,72). Ten však i po středečním klání zůstává nadále platný.

 

Druhé místo obsadila Romana Maláčová. Závodnice pražského USK se přenesla přes laťku ve výšce 4,46 m. „Se svým výkonem jsem spokojená jen napůl. Těší mě, že jsem si tu vylepšila osobní rekord. Mohla jsem tu ale dokázat i víc,“ dodala zároveň mistryně ČR z roku 2008.

 

Vítězem mužské části Pražské tyčky se stal Jan Kudlička, jehož poslední úspěšný pokus měl hodnotu 5,63 m. Posléze se atlet z Dukly Praha snažil překonat výšku 5,77 m. Jen drobné zavadění pravou rukou při posledním pokusu rozhodlo o tom, že držitelem nejlepšího výsledku halového mítinku (5,71 m.) zůstává další rok po sobě Adam Ptáček.

 

V zahraničí se v obchodních centrech skáče už léta

 

Neméně zajímavé jsou osudy sportovce, který nás touží reprezentovat na paralympiádě. Více na Zeleneč má svého mistra v jachtingu. Splní se mu olympijský sen?

„Nebylo to zkrátka ono, když se Zimní pražská tyčka konala v nafukovací hale na pražském Strahově,“ vysvětlil ředitel mítinku, proč se závody přesunuly do obchodního centra.

 

„Je to tady skvělé. Je vidět, že si pořadatelé dali s přípravami velkou práci,“ hodnotili Jiří Kysela a Iva Králová, návštěvníci Pražské tyčky. „Organizačně je to tady perfektně zvládnuté. Ve srovnání se zeměmi, kde se v takovém prostředí skáče už léta, tomu dnes nemám co vytknout,“ potvrzovala i stříbrná tyčkařka Romana Maláčová.

Klíčová slova: