Demonstrace proti cenzuře na internetu

Nejčastěji zaznívala kritika ministra Chovance, včetně skandování "Chovanec do ústavu"
Zobrazit fotogalerii (17)
 

Několik set lidí, včetně spisovatele Ondřeje Neffa a středočeských Pirátů, protestovalo proti snahám o kriminalizaci a šmírování uživatelů internetu a předali petici ministerstvu vnita.

Demonstrace na pražském Klárově začala ve 14 hodin v sobotu 20. února 2016 a zúčastnilo se jí asi šest set lidí. Uskutečnila se kvůli snahám o cenzuru internetu, kriminalizovaní odkazů na seriály a pokusy o šmírování uživatelů sítě. S projevem vystoupili například spisovatel Ondřeje Neffa či šéf právního oddělení firmy Seznam.cz Michal Feix. Průvod se vydal kolem úřadu vlády na Letnou před ministerstvo vnitra, kde byla předána Petice za zachování svobodného internetu.

Návrat totality?

Ondřej Neff

Ondřej Neff přijel na demonstraci ze Zvole, kde žije již deset let. Řekl, že vnímá v oblasti internetu podobnou atmosféru buzerace jako komunistického režimu, kdy bylo zakázané všechno, co bylo zábavné. "Společenská nálada se přiostřuje, prožíváme politické krize mezinárodního charakteru a vyhraňují se názory. Budou tendence aplikovat zákony, které by nějakým způsobem do svobody vstupovaly. Internet je přitom hodně na ráně. Je to takové neučesané a přitom jsou tam lidi postižitelní zodpovědností za něco, na co třeba nemají žádný vliv. Je to projev všeobecné tendence, na kterou je třeba reagovat a dát nejevo, že si to nenecháme jen tak líbit," řekl ČtiDoma.cz Ondřej Neff.

Piráti ze středních Čech

František Kopřiva

"Máme čtyři místní sdružení - v Mladé Boleslavi a Příbrami a zastupitele máme v Kralupech nad Vltavou a Nymburce. V dalších městech máme jednotlivé podporovatele. Členů ve středočeském krajském sdružení Pirátů je asi čtyřicet. Dělali jsme dva festivaly svobodné hudby Vyosení v Boleslavi a Příbrami. Také jsme v nákladu dvaceti tisíc vydali svoje první noviny Pirátské listy Středočeského kraje, do voleb vyjdou nejméně další dvě čísla. Nyní volíme čelo kandidátky do krajských voleb, což proběhne do konce února" popsal nám činnost místopředseda středočeských Pirátů František Kopřiva, který se akce také účastnil. 

Klíčová slova: