Spokojenost i nesplněná očekávání. Fotbalové farmy v červnu končí

Přípravou na sezonu byl benešovským hráčům zimní turnaj na pražském Meteoru. Obsadili druhé místo
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Fráze, „pošleme hráče na farmu“ nestačila v českém fotbale ještě ani pořádně zlidovět, přesto už konceptu meziklubové spolupráce pomalu zvoní umíráček. Jaké názory dokázal projekt vzbudit?

V Benešově a v Kunicích jsou veskrze spokojení

Fotbalovou farmou je klub z kvalitativně nižší soutěže, než kterou hraje klub, s kterým ho pojí vzájemná spolupráce. Ta spočívá především v bezplatné výměně hráčů, kteří se do farmářského týmu přicházejí rozehrát (hráči po zranění, mladí hráči) a pozvednout tím i kvalitu kolektivu.  

                  

„Za celou sezonu naše A mužstvo sehraje 38 zápasů. K tomu samozřejmě potřebujete dostatečně široký kádr a my přitom nemáme tak velký rozpočet, abychom mohli angažovat dvacet a více hráčů,“ uvádí Tomáš Turek, sekretář třetiligového celku SK Benešov. „Do jarní části sezony nastoupíme s patnácti kluky. V rámci spolupráce k nám další tři hráči přijdou z prvoligové Dukly Praha,“ informuje dále sekretář klubu. Případná nominace dukelských hráčů do základní sestavy je však věcí pouze benešovského trenéra Zákostelského.

                                          

Konkrétně přišli Benešov posílit Ondřej Brejcha s Ladislavem Vopatem. Rozehrát se do farmářského týmu přišla i nová akvizice pražského celku Nikolas Šumský. Ten už v přípravných duelech za Benešov stihl vstřelit dvě branky. „Spolupráce s Duklou je pro nás výhodná,“ uzavírá Tomáš Turek. 

 

Ještě před tím, než v létě 2014 uzavřela Dukla spolupráci s Benešovem, byly jí farmou tehdy třetiligové Kunice. „Spolupráci jsme ukončili po vzájemné dohodě. Nechtěli jsme už další sezonu působit v tak finančně nákladné soutěži, jako je třetí liga,“ říká Luděk Rublič, sekretář TJ Kunice. „Na vzájemnou spolupráci vzpomínáme v dobrém. Mě, jako trenéra mládeže, sice mrzelo, že s dukelskými hrálo v A mužstvu obvykle jen pět nebo šest kunických hráčů. Na druhou stranu se díky tomu podařilo dvěma našim klukům přestoupit do vyšších soutěží,“ vysvětluje Luděk Rublič.

 

V Nymburce očekávali víc. Spolupráce s fotbalovou farmou se nevydařila

V českém fotbale začne 1. června platit nový přestupní řád, který zavádí změny mezi profesionálními i amatérskými hráči. Na základě požadavků Světové fotbalové federace končí systém farem a hostování amatérů. Hráč může od začátku června působit pouze v jediném klubu.

 

Oproti Benešovu a Kunicícm stojí Polaban Nymburk na druhé straně svazku klubové spolupráce. Farmou divizního celku se staly FK Červené Pečky. „Rušení fotbalových farem pro nás velká ztráta nebude,“ je si jistý Radek Kulhánek, trenér Polabanu Nymburk.

 

„Spolupráce se nám totiž úplně nevydařila. Chyba je však na naší straně. Kluci vnímali přesun do kvalitativně nižší soutěže spíš jako hanbu než pomoc a o transfer neměli příliš velký zájem,“ říká Radek Kulhánek. „Jinak byl projekt fotbalových farem vcelku dobře vymyšlený. Škoda jen, že se podle pravidel nemohli výměny účastnit i kluci z dorosteneckých kategorií, kteří by si vedle svých zápasů v dorostu odehráli i utkání za chlapy na farmách. V jejich sportovní dráze by jim to určitě pomohlo,“ dodal na závěr trenér Polabanu Kulhánek.

   

Klíčová slova: