Spěšným vlakem Arriva do Benešova

Stevard ve stanici vítá cestující
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Vyzkoušeli jsme novou vlakovou linku Praha - Benešov a zpět. Personál je milý, cestování pohodlné a levnější než u Českých drah. Funguje wi-fi a do týdne budou i elektrické zásuvky.

Zážitek z jízdy

Pohodlí nově zrekonstruovaného vlaku oceňujeme pohodlných sedaček, přes čisté WC, až po možnost připojení k wi-fi. Jednotlivé zastávky hlásí rozhlas a cestující dostanou i přání příjemného dne. U všech sedaček jsou elektrické zásuvky, které začnou fungovat do týdne, protože se čeká na proclení chybějící součástky. Vítaným bonusem je prosklená kabina vlakvedoucího, kde se mohou cestující dívat na přístrojovou desku a ubíhající koleje. 

Německý standard

Dopravní firma Arriva je dceřinnou společností Deutsche Bahn. V Německu byl také vyroben náš spěšný vlak Duevag 628.2. V Česku proběhla celková rekonstrukce včetně zcela nového interiéru. Cesta motorovým naftovým vlakem je překvapivě tichá a bez otřesů. 

Bude se novému spoji dařit?

Vlak už jezdil na lince do Kralup nad Vltavou v roce 2013. Bohužel se Arrivě nepodařilo zapojit spoj do Pražské integrované dopravy. Jeho provoz se nevyplácel a Arriva projekt ukončila. Nyní jsou plány optimistické. „Jsem přesvědčen, že by bylo smysluplné do budoucna linku prodloužit z Benešova do Vlašimi nebo do Sedlčan,“ říká generální ředitel Arriva Daniel Adamka. O zapojení do PID se dále jedná.

Zájem je i o další spoje v regionu

„Jsou to města, ze kterých dojíždí do Prahy každý den hodně lidí, rychlý přímý vlak by tu měl určitě smysl. To jsou už ale vedlejší neelektrifikované tratě, proto potřebujeme dieselový vlak. Pokud by měla tato města a Středočeský kraj zájem o přímé vlaky do Prahy, rádi bychom s nimi na takovém projektu spolupracovali,“ uvedl ředitel Adamka.

Příjezd na Hlavní nádraží

 

Klíčová slova: