Uvědomělí občané mohou bojovat za bezpečnější město

Neratovice rozjíždí "Bezpečné město"
 

Neratovice a nejen ony jsou nově v programu „Bezpečnější město.“ Můžete sledovat, kam není radno chodit a aktivně se zapojit do ochrany města.

V Neratovicích se program teprve rozjíždí. V řadě měst už chvíli funguje. Dobře zajetý systém „Bezpečného města“ má například Plzeň, zdejší občané pravidelně a hojně přispívají. O bezpečnost se běžně starají policisté a strážníci Policie ČR. Program ale počítá s tím, že i civilní obyvatelé mají zájem o zvyšování vlastního bezpečí. „V současné době je to ve fázi, kdy občané mohou přispět tím, že přestupek nahlásí ihned polici. Důležité je, aby občané nebyli lhostejní například k vandalismu, odhazování odpadků a podobně. Prozatím je to v prvopočátku,“ uvedl neratovický policejní preventista Lukáš Kovač.

Čtěte také: Jak zabezpečit chatu proti zlodějům

Občané mohou spolupracovat

Cílem je, aby lidé nebyli lhostejní a dění kolem sebe řešili. Město společně s policií tedy vytvořilo stránku, na které budou prezentovány případy trestné činnosti. Součástí jsou i mapy, na nichž můžete zjistit, kde bylo spácháno nejvíc trestných činů, nebo jaký byla nehodovost v minulém měsíci.

Čtěte také: Další kuriózní vykrádačky! Pomozte policii v pátrání

Hlavní partneři

Neratovice se zapojily na počátku letošního roku. Hlavními partnery je vedení města, Policie ČR, městská policie, ale i sociální odbor, úřad práce, nebo probační a mediační služba. Projekt má zájem na zvýšení pocitu bezpečí jak obyvatel, tak návštěvníků města.