Fotbalové jaro v kraji se hlásí o slovo. Kluby volají po pozdějším startu

Hřiště ve Zbuzanech
 

Počasí v posledních dnech sice fotbalu moc nepřálo, přesto krajský svaz rozhodl, že úvodní jarní kolo centrálně odkládat nebude. Kluby z přeboru a 1.A tříd tak vstoupí do druhé poloviny sezony již o tomto víkendu. Neplatí to ale pro všechny. Už teď je jasné, že se nebude hrát v Hostouni a Horkách nad Jizerou.

„Očekával jsem, že odloží všechny zápasy,“ neskrýval překvapení z rozhodnutí Středočeského krajského fotbalového svazu František Šedivý, předseda FC Horky nad Jizerou. Třetí tým tabulky 1.A třídy skupiny B měl v sobotu rozehrát jaro zápasem s Poříčany. Počasí je ale proti.

Aktuální změny v zápasech krajských, ale i okresních soutěží můžete sledovat díky novém informačnímu systému FAČR. Najdete ho ZDE


„Patnáct metrů od hřiště máme řeku Jizeru, je vysoká voda. Hřiště máme pod vodou,“ zdůvodňuje Šedivý, proč se Horky obrátily na svaz s žádostí o odložení zápasu. Kluby se dohodly na náhradním termínu na středu 30. března.


Nechtějí si zničit nové hřiště


V ten samý den se bude hrát i v Hostouni. Lídr přeboru nejprve kalkuloval s možností odehrát zápas Tuchlovicemi na umělce, soupeře ale tuto variantu zamítl. Hrát se tedy bude na přírodním povrchu, ovšem až předposlední březnový den.


„Před rokem a půl jsme vybudovali nové hřiště se stadionem, což nás stálo šest milionů korun. Kdyby se na něm hrálo, tak se z toho bude vzpamatovávat celý rok. Než takové hřiště zničit, to budeme hrát raději o čtrnáct dní později,“ přiznává Karel Kukelka z představenstva Hostouně.
 


„Nechápu, proč svaz neodložil celé kolo,“ kroutí hlavou. „Nerozumím ani tomu, proč jarní část začíná 13. března, když se poslední kolo odehraje 13. června. Možná je to kvůli mistrovství Evropy, které ale stejně startuje už 2. června. Mohlo se začít o týden později a soutěž by skončila ještě v červnu,“ dodává Kukelka.


Bedlivé sledování předpovědi


Stejný názor zastávají i v Jílovišti. Další účastník krajského přeboru rovněž přemýšlel nad možností přesunout zápas proti Lhotě na umělý povrch, ale narazil na problém s vhodnými volnými termíny. Jíloviště nakonec k odložení utkání nesáhlo a teď bedlivě sleduje předpověď počasí.
 

Hřiště v Jílovišti


„Včera jsme měli trénink na hřišti a vypadá docela dobře. Místy je sice ještě podmáčené, ale věřím, že když bude takovéto počasí, tak bude v sobotu v dobrém stavu,“ doufá trenér Martin Vnouček. „Snad nepřijde žádný vydatný déšť, jinak bychom si hřiště zničili na celé jaro. Budeme se modlit, aby bylo dobré počasí a trávník ještě trochu vyschnul.“
 


Ve Zbuzanech mají hřiště v dobré kondici. I tam ale platí, že sobotní šlágr s Černolicemi se odehraje zřejmě jen v případě, že bude přát počasí. „Jedna půlka je sice mokřejší, ale hřiště je na zápas připravené. Celý týden na něm děláme, a když zůstane v současném stavu, tak není problém. Na to, že je půlka března, máme špičkové hřiště,“ zůdrazňuje Josef Huňáček, předseda vedoucího celku 1.A třídy skupiny A.
 

Ještě minulý týden zakrylo hřiště ve Zbuzanech 15 centimetrů sněhu
Zobrazit fotogalerii (5)


Podobně jsou na tom i ve Vykáni. Tamní Čechie zahájí boj o první místo v přeboru domácím zápasem s Dobříší. „O odložení jsme přemýšleli, ale během včerejška se hřiště hodně zlepšilo. Ráno se mi nelíbilo, ale večer už bylo ze tří čtvrtin vyschlé. Pokud nebude vyloženě pršet, tak si myslím, že je v takovém stavu, že se hrát bude,“ má jasno předseda Čechie Václav Bryndza.


Odložení vyjde draho


Pokud by se ale přání klubů nenaplnilo a přišel další déšť, většina zápasů by byla pravděpodobně odložena. Jak podotýká kouč Jíloviště, pro kluby není žádnou výhrou ani situace, kdy rozhodčí zápas odloží až na místě.


„Sice ušetříme hřište, ale zase musíme zaplatit cestovné rozhodčím i soupeři, protože musí přijet znovu. Kdyby odložili celé kolo, bylo by to bez problémů," zdůrazňuje trenér Jíloviště Vnouček. A rozhodně nejde o malé peníze. Jeden odložený zápas vyjde klub z krajského přeboru minimálně na šest tisíc korun.


Rozpisy úvodních jarních kol:
 

Krajský přebor
sobota 12. března 10:15 Vykáň - Dobříš hřiště Vykáň
sobota 12. března 14:30 Sázava - Beroun hřiště Sázava
  Jíloviště - Lhota hřiště Jíloviště
sobota 12. března 18:00 Poříčí nad Sázavou - Velvary hřiště UMT Benešov
neděle 14. března 14:30 SK Rakovník - Mnichovo Hradiště hřiště SK Rakovník
  Semice - Rejšice hřiště Semice
  Vraný - Ostrá hřiště Vraný
středa 30. března 17:00 Hostouň - Tuchlovice hřiště Hostouň

 

1.A třída skupina A
sobota 12. března 10:15 Zbuzany - Černolice hřiště Zbuzany
sobota 12. března 10:30 Hostomice - Spartak Příbram hřiště Hostomice
sobota 12. března 14:30 Všenory - Kunice hřiště Všenory
  Hvozdnice - Lety hřiště Hvozdnice
neděle 13. března 14:00 Podlesí - Mníšek hřiště UMT 1. FK Příbram
neděle 13. března 14:30 Zavidov - Nespeky hřiště Zavidov
  Jílové - Votice hřiště UMT Jílové
  Kácov - Jesenice hřiště UMT Vlašim

 

1.A třída skupina B
sobota 12. března 10:15 Doksy - Dlouhá Lhota hřiště UMT Rynholec
sobota 12. března 10:30 Libice nad Cidlinou - Slaný hřiště Libice
  Čelákovice - Klecany hřiště Čelékovice
neděle 13. března 14:00 Červené Pečky - Brandýs hřiště UMT Červené Pečky
  Jedomělice - Pšovka Mělník hřiště Jedomělice
  Dobrovice B - Radim hřiště Dobrovice
  Velim - Luštěnice hřiště Velim
středa 30. března 17:30 Horky nad Jizerou - Poříčany hřiště Horky

 

Klíčová slova: