Máte rádi Boba a Bobka nebo Bratry v triku? Pojďte do muzea

Zajděte do muzea
 

Ve středočeských muzeích budou probíhat nejrůznější akce. Víte, kam zajít za kulturou? 

Čtyři muzea a jedna galerie vás lákají na bohatý program. Určitě zajděte do Galerie Středočeského kraje. Ta dostala na uspořádání akce finanční injekci 363 tisíc korun. Proběhne zde program u příležitosti nedožitých 78. narozenin Vladimíra Jiránka. Ten vytvořil například oblíbenou dvojici Pat a Mat nebo Králíky z klobouku či kreslené vtipy. Polabské muzeum dostane také 363 tisíc na výstavu Večerníček z Chaloupky na vršku. Má představit loutky a dekorace českých animovaných pohádek z ateliéru Šárky Váchové.

Čtěte také: Matějská pouť - adrenalin, zábava a nejrůznější dobroty

Cílem je přitáhnout nové návštěvníky a podpora turismu 

Oblastní muzeum Praha-východ dostane také 363 tisíc korun a to na pořádání výstavy, která představí české studium kresleného filmu Bratři v triku. Sto padesát tisíc připadne Památníku Antonína Dvořáka ve Vysoké u Příbrami na tři koncerty pořádané v rámci Festivalu Dvořákovo Příbramsko. A poslední, kdo dostane 363 tisíc korun, je Regionální muzeum v Kolíně. Chystají se totiž znovu postavit historická otopná zařízení. Jeden v objektu chalupy z Masojed a  druhý v domě ze Strančic.

Čtěte také: Infocentrum s kavárnou mají nově v Kralupech

Peníze dostanou od kraje 

Podle hejtmana Petery by měly akce podpořit rozvoj kultury, obohatit tak jednotlivá kulturní zařízení a přivést do kraje více turistů. Instituce si rozdělí dohromady 1.6. milionu korun. "V rámci dokončovacích prací při rozšíření skanzenu v Kouřimi jsme poskytli prostředky na funkční pece a černou kuchyni, což obohatí připravovaný program. Dále jsme podpořili výstavu Vladimíra Jiránka v Galerii Středočeského kraje a další výstavy v Polabském muzeu a Oblastním muzeu Praha-východ. Přispěli jsme také na pořádání tří koncertů v Památníku Antonína Dvořáka,“ shrnul podporu radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Klíčová slova: