Vancouver prověřil kralupské hokejisty. „Hokej se vyrovnává," říká metodik klubu

V úterním utkání se střetli mladší žáci Kralup nad Vltavou a kanadského Vancouver Islanders
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Stačila jen zmínka o kanadském soupeři a kralupské mladší žáky hned přepadly obavy z utrženého debaklu. Nakonec se Severoameričany sváděli vyrovnanou partii.

Kralupy se soupeřem dlouho držely krok. O vítězi rozhodoval i vyšší věk

 

Přestože v úterním utkání pokaždé dotahovali náskok soupeře, nenechali si vrstevníky z Vancouver Islanders odskočit více než o gól. Změna nastala až v poslední třetině. Tehdy Kanaďané vytrestali domácí žáky za nakupené chyby a vzdálili se jim na rozdíl tří branek. HK Kralupy nad Vltavou  vs  Vancouver Islanders 3:6.

 

V úterý nesehráli mezinárodní zápas pouze kralupští hokejoví žáci. Více na Kralupské basketbalistky anglický Durham herně převyšovaly

„U Kanaďanů bylo vidět, že jsou vyhranější. Určitě lépe bruslili, byli lepší na puku. Hlavní roli hrál ale především jejich vyšší věk,“ všímá si Miroslav Hes, metodik HK Kralupy nad Vltavou. Zatímco hosté přicestovali s výběrem hráčů z let 2003 a 2004, ročníky narození domácích hokejistů byly 2004 a 2005. „Soupeři byli urostlejší, zkušenější a zvyklejší na těžší zápasy,“ uváděl věci na pravou míru metodik klubu.

 

Hokej se celosvětově vyrovnává. Mezinárodní zápas v Kralupech neodmítnou

 

Stává se už na konci sezony pravidlem, že v rámci přípravných zápasů prověří kralupské mládežnické týmy vrstevníci z ciziny. „Pro děti jsou takovéhle zápasy odměnou za dobře vykonanou práci. Navíc jim mezinárodní konfrontace prospěje. Například naši kluci si oproti původním obavám dneska uvědomili, že proti nim stojí stejně výkonní kluci, jako jsou oni sami,“ říká Miroslav Hes.

 

Důsledky mezinárodního srovnávání jsou patrné i na hře amerických a kanadských mládežnických celků. „Dříve platilo, že týmy ze severní Ameriky byly sice hodně bruslivé a hráči se překonávali v tvrdosti střel. Jejich hra ale obvykle postrádala nějaké větší hokejové myšlení. To už samozřejmě dneska neplatí. Hokej se celosvětově hodně vyrovnává,“ všiml si i na příkladu úterního utkání klubový metodik.  

 

Ten možnost sehrání dalších mezinárodních zápasů jen uvítá. „Máme dobrou spolupráci se sportovními agenturami, které zahraničním týmům pobyty v Čechách zprostředkovávají. Pokud se nám naskytne příležitost vyzvat takového protivníka, neodmítáme jí,“ uzavírá Miroslav Hes.