O Velikonocích nás budou na silnicích hlídat policisté

Městská policie v Mladé Boleslavi shání nové posily
 

Mělničtí policisté budou i letos dohlížet na bezpečnost a plynulost dopravy na silnicích. Kontrolovat budou především alkohol. Neopomenou ani používání bezpečnostních prvků, technický stav vozidel a dodržování rychlosti.

Velikonoční svátky zvýší provoz na silnicích

Sváteční dny jsou spojeny s pořádáním mnoha kulturních a sportovních akcí. Bude tomu nahrávat i příznivé počasí, a lidé tak vyrazí na své chaty a chalupy. Určitě mezi nimi nebudou chybět také svátečních řidiči, kteří za volant svých vozů nesedají každodenně. Tisíce řidičů dále vyrazí za svými rodinami.

Velikonoce jsou v letošním roce poprvé nejen čtyři dny svátků, ale také den navíc prázdnin pro školáky. A právě pět volných dní může způsobit zvýšený provoz, a tím zvýšené riziko dopravních nehod.

Alkohol versus cyklisté a chodci

Velikonoe jsou mnohdy spojeny s konzumací alkoholu. Mezi konzumenty patří bohužel mnohdy i řidiči, ale třeba i cyklisté a chodci, kteří se po silnici, nebo v její těsné blízkosti, pohybují po předchozím pití alkoholu.

"Právě cyklisté a chodci by měli pamatovat na svou bezpečnost nejvíce. Nedostatečně osvětlený chodec či cyklista se velmi rychle může stát obětí dopravní nehody. Jako nejslabší účastníci silničního provozu jsou nejčastěji zraněni a usmrceni," říká Markéta Johnová,
tisková mluvčí Policie ČR Mělník.

Upozornění pro všechny:

  • ve zvýšené míře dbejte své bezpečnosti
  • před jízdou nepožívejte alkohol ani jiné omamné látky
  • chodci a cyklisté, buďte vždy dobře osvětleni a vybaveni reflexními prvky na svém oblečení
  • řidiči vyjíždějte na své cesty s dostatečným předstihem a se zdržením vždy počítejte
  • zejména řidiči, kteří pojedete po dálnici D1, na které probíhá dlouhodobá rekonstrukce, se zdržením a kolonami počítejte a buďte trpěliví
  • dodržujte pravidlo tzv. zipu
  • buďte k sobě maximálně ohleduplní a tolerantní
  • myslete i na případné chyby ostatních - předvídejte

 

Čtěte u nás: