V tržnici Sapa se mělo prodávat závadné maso

Za prodej masa neznámého původu lze dostat pokutu až 50 milionů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Téměř dvě tuny zkaženého masa pochybného původu zachytila veterinární správa s kriminilisty. Maso mělo směřovat do obchodů a restaurací. Jeho část přitom již jednou kontroloři zakázali použít.

Úřední veterinární lékaři s kriminální policií provedli 10. 3. 2016 kontrolu přepravy živočišných produktů do tržnice SAPA. "Maso, které dotyčný převážel a které směřovalo do obchodů a restaurací v tržnici, jevilo smyslové změny. Obchodník navíc opět nedokázal doložit jeho původ. Kvůli ohrožení zdraví spotřebitelů byla nařízena likvidace celkem 1 800 kilogramů masa na náklady kontrolované osoby," sdělil Petr Pejchal, tiskový mluvčí Státní veterinární správy.

Maso určené k likvidaci 
V případu dojde možná i na trestní oznámení. Výtečník měl ve své zásobě také maso, které již jednou kontrola označila jako vyřazené. "Maso ve čtyřech přepravkách bylo označeno modrou barvou. Zřejmě se jednalo o zboží, které takto znehodnotili úřední veterinární lékaři při předchozí kontrole. Je zde tedy důvodné podezření, že dotyčný chtěl dále prodávat maso, které bylo již dříve určeno k likvidaci," uvedl mluvčí Petr Pejchal. Veterináři zvažují trestní oznámení. 

Vysoké pokuty
Přinejmenší jde o porušení zákona o potravinách. Za uvádění potraviny neznámého původu na trh lze uložit pokutu až do výše 50 mil. Kč. Další pokuta může padnout za špatný stav masa.

 

Klíčová slova: