Velikonoce na kole a v Cyklohráčku

Cestující mohou využít ve městě řadu slev například do cukrárny, nového minipivovaru, vlastivědného muzea nebo do aquaparku
 

S novou turistickou sezónou se můžeme těšit na více přívozů, autobusů a míst pro cyklisty. O Velikonocích vyjede také Cyklohráček.

Výletní Cyklohráček vyjíždí

Od pátku 25. března opět vyplují čtyři sezonní přívozy a vyjede oblíbený dětský výletní vlak Cyklohráček. Budou posíleny příměstské autobusové linky a výrazné rozšíření možnosti přepravy

jízdních kol nabídnou pražské metro a tramvaje.

S letním časem vzrůstá naše aktivita

Během velikonočních svátků, letos poprvé prodloužených o Velký pátek, bude také upravena organizace provozu v jednotlivých dnech a v noci ze soboty na neděli začne letní čas.

1)    Sezónní přívozy

Kromě dvojice celoročních přívozů P1 a P2 na severu Prahy brázdí Vltavu také čtveřice, která je v provozu pouze v sezóně, v letošním roce od pátku 25. března 2016 do neděle 30. října 2016. Jedná se o tyto lodní linky:

P3 Lihovar – Veslařský ostrov (interval 20 minut)
P5 Císařská louka – Výtoň – Náplavka Smíchov (interval 30 minut, v sobotu dopoledne 15 minut)
P6 Lahovičky – Nádraží Modřany (jízdy na požádání dle potřeby)
P7 Pražská tržnice – Ostrov Štvanice – Rohanský ostrov (interval 30–20 minut)

Jako první začíná přívoz P3 z Lihovaru, a to již v 6 hodin v pracovní dny, o víkendech o hodinu později. V Modřanech (P6) a na Štvanici (P7) se v pracovní dny začíná jezdit v 7 hodin, o víkendech v 8 hodin. Přívoz P5 na Výtoni začíná každý den v 8 hodin.

Mezi Lihovarem a Veslařským ostrovem (P3) se jezdí každodenně do 22 hodin, na zbylých třech sezónních přívozech (P5, P6, P7) je nově stanoveno proměnné ukončení provozu podle doby slunečního svitu. Od 25. března do 13. května 2016 a od 1. do 30. září 2016 se jezdí do 20 hodin, od 14. května do konce srpna 2016 do 21 hodin a v říjnu 2016 pouze do 19 hodin.

2)    Cyklohráček

Na Velký pátek 25. března 2016 se opět rozjede z Prahy na Okoř a do Slaného Cyklohráček – speciální výletní vlak přestavěný na velké pojízdné hřiště pro děti doplněný vozem pro cyklisty. Výletníci se s ním svezou o víkendech a svátcích od 25. března až do 30. října.

Slaný, Zlonice a Železniční muzeum

Z Prahy vyráží vždy v 9:18 a 13:18, zpět ze Slaného jede v 11:16 a 17:16. Během letošní sezóny bude navíc celkem sedmkrát prodloužen až do Zlonic, kde se nachází Železniční muzeum.

Člověče, Ty se zlobíš? 

Pro nejmenší je ve vlaku dětský koutek s hrami, knížkami, stavebnicemi i vláčkodráhou, ti větší můžou cestou uspořádat třeba turnaj v Člověče, nezlob se!, dámě i kartách, kreslit křídami nebo skládat molitanovou stavebnici. 

Poklad s vizitkou

Ve Slaném je pro děti připravena Cesta za zlatým pokladem, sběratelé mohou získat speciální turistickou vizitku Cyklohráčku a cestující mohou využít ve městě řadu slev například do cukrárny, nového minipivovaru, vlastivědného muzea nebo do aquaparku.

Velikonoce na hradě

V neděli 27. března se bude na hradě Okoři konat akce Velikonoce na hradě. Kromě posílení autobusové linky 350 bude možné k návštěvě Okoře využít i Cyklohráček. 

3)    Rozšíření přepravy jízdních kol v metru a tramvajích

Významně se rozšíří kapacita pro přepravu kol v metru, u tramvají přibude několik úseků, kde lze vzít kolo do tramvaje.

Metro

S jízdním kolem může na každou první a poslední plošinu jednotlivých vozů soupravy, výjimkou je první plošina soupravy ve směru jízdy (vždy maximálně 2 kola na plošinu).

Tramvaje

Nové úseky s povolením přepravy jízdních kol (v navazujících úsecích v závorkách přeprava povolena již nyní):

o    Hradčanská – Vítězné náměstí – Nádraží Podbaba

o    Hradčanská – Vítězné náměstí – Dejvická (– Divoká Šárka)

o    Palmovka – Nádraží Vysočany – Lehovec

o    Palmovka – Nádraží Libeň – Lehovec

o    Želivského – Vozovna Strašnice – Ústřední dílny DP

o    Želivského – Strašnická – Na Hroudě – Nádraží Hostivař

o    Náměstí Bratří Synků – Spořilov

o    Nádraží Braník – Nádraží Modřany (– Sídliště Modřany)

i nadále je povolena přeprava pouze v uvedeném směru a mimo období 14:00–19:00 pracovních dnů

4)    Posílení příměstských autobusů

"K víkendovému posílení vybraných autobusových linek z důvodu zvýšeného zájmu o cestování především do turisticky zajímavých lokalit, jako jsou Mníšecko, Štěchovicko, Černokostelecko nebo Posázaví," říká Filip Drápal, tiskový mluvčí ROPIDu.

Letní čas

Letní čas začne v roce 2016 v noci ze soboty 26. na neděli 27. března. Ručičky hodinek se ve 2:00 posunou o hodinu vpřed na 3:00. S tím souvisí také úprava jízdních řádů nočních tramvajových a autobusových linek.

Tramvajových a většiny autobusových linek se tato změna nijak nedotkne, jelikož jsou časové polohy každou hodinu stejné. Výjimkou jsou noční linky 513, 601, 602, 603, 605, 606, 608 a 610, pro které bude platit zvláštní jízdní řád. U linek 604, 607 a 609 se pouze o hodinu opozdí odjezdy z těch zastávek, kde má být spoj podle jízdního řádu po druhé hodině ranní.