Dana Drábová: Pro ekonomické migranty mám pochopení

Dana Drábová je předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Jaderná fyzička, která kandiduje v krajských volbách na druhém místě za Stranu starostů a nezávislých, se představila benešovským občanům. Beseda se týkala lokální i globální bezpečnosti.

Strana starostů a nezávislých uspořádala besedu pod názvem "Dana Drábová, žena, která se nebojí" v sále Piaristické koleje v Benešově. Moderoval ji Stanislav Polčák z Řehenic, právník a poslanec Evropského parlamentu. Před benešováky vystoupil také starosta Kolína Vít Rakušan, který je na kandidátce do krajských voleb na prvním místě.

Co je to bezpečnost?

Ing. Dana Drábová, Ph.D., dr. h. c. sedmnáct let vede Statní úřad pro jadernou bezpečnost. V komunální politice je osmnáct let, druhé volební období je místostarostkou Pyšel.

V úvodu si Dana Drábová položila tuto otázku. Podle její definice je to svoboda od strachu a nedostatku. Její kamarád a egyptolog Miroslav Bárta se zabývá možností kolapsu civilizace. "Pokud se oteplí o 2-3 stupně, tak hladina moře stoupne o čtyři metry a například Holandsko se dostane do nepříjemné situace," říká Dana Drábová. Příroda vždy zůstane mnohem mocnější než lidstvo a nám nezbývá, než změnit způsob života, myslí si.

Migrace je přirozená

Zaznělo také, že migrace provázela lidstvo od nepaměti. Dana Drábová připomíná historické stěhování národů a srovnává se současnou migrací, kterou je nadnesené nazývat krizí. Problém může představovat sucho, když například Súdán již nedokáže uživit své obyvatele. "Nemám ráda, když se s despektem mluví o ekonomických migrantech. Pokud někdo ve své vlasti nemůže žít, protože neuživí svou rodinu, tak je to přinejmenším na pováženou," říká Dana Drábová.

Energie pro všechny?

Jak se stále vzrůstající počet obyvatel vyrovná s eneretickou bezpečností? V roce 1900 bylo na Zemi jedna miliardy lidí a dnes je to sedmkrát tolik.Každý rok na světě přibyde tolik obyvatel, jako jich žije v celém Německu. "Dostatek energie zajišťuje schopnost měnit svět kolem nás, aby se nám v něm dobře žilo. Před průmyslovou krizi pracovní sílu zajišťovalo běžně nevolnictví a otrokářství," připomíná Dana Drábová. V přepočtu na energii dnes na každého z nás pracuje třicet energetických otroků. Většinu zdrojů přitom představují fosilní paliva. Pokud bychom se jich chtěli zbavit, musíme snížit spotřebu energie na třetinu. 2,5 miliardy přitom žije bez přístupu k elektřině a enereticky využívají jen biomasu (dřevo, zemědělský odpad, apod.). 

Rodina, komunita, stát až naposled

Základním stavebním kamenem společnosti je rodina, pak následuje komunita a případně kraje. Teprve potom nastupuje stát, který má pomáhat tam, kde se nedá pomoci na místní úrovni. "Budeme se muset snažit o bezpečnost svými vlastními silami a zvažovat, co můžeme dokázat sami a s čím opravdu potřebujeme pomoci," říká Dana Drábová.

Ambice ve volbách

Dana Drábová se chce po krajských volbách věnovat dále své funkci v čele SÚJB. Je připravena být krajskou zastupitelkou, ale do rady kraje neusedne. Služební zákon ani neumožňuje radním vykonávat jiný pracovní poměr.

Domobrana, nebo oficiální opatření

Na besedě promluvil také starosta Kolína o své zkušenosti v krizovém štábu při povodních. Připomněl bezpečnostní riziko města ve výrobě Draslovka, což by podle něho mohl být jeden z potenciálních cílů teroristů. "Pokud chceme předejít vzniku extrémistických skupiny typu domobrana, je třeba posílit řešení na oficiálních místech," řekl Vít Rakušan

Klíčová slova: