Pivovary a policisté o Velikonocích odměnili zodpovědné řidiče

Za šest let trvání kampaně prošlo kontrolou již 26 500 řidičů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Šestým rokem byly zodpovědní řidiči odměňováni nealkoholickým pivem a alkohol testerem. Kampaň „Řídím, piju nealko pivo“ uskutečnila také ve Středočeském kraji Český svaz pivovarů a sladoven, Policie ČR a oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Počet dopravních nehod pod vlivem alkoholu mezi lety 2010 a 2015 klesl o téměř 10 %. „Dokazuje to, že je důležité se prevenci stále věnovat. Velikonoce patří v tomto ohledu mezi rizikové dny. Proto jsme i letos zvolili začátek kampaně právě na tento prodloužený víkend,“ říká Martina Ferencová, manažerka projektů Českého svazu pivovarů a sladoven.

Český svaz pivovarů a sladoven sdružuje pivovary, sladovny a další instituce, které se přímo či nepřímo podílejí na výrobě piva v České republice. V současnosti sdružuje 24 pivovarských společností, 7 sladoven a 20 přispívajících členů. Další informace naleznete na stránkách www.ceske-pivo.cz

Prevence je lepší než trest

„Osvěta a prevence je vždy účinnější než jakákoliv forma a výše trestu. Bohužel se při kontrolách každoročně setkáváme s hazardéry, kteří usednou za volant i pod vlivem alkoholu. Proto je na místě právě odpovědné řidiče, kterých je naštěstí drtivá většina, ocenit,“ uvádí ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Tisíce odměněných

V loňském ročníku prošlo kontrolou přes 3 500 řidičů a za šest let trvání kampaně již 26 500 řidičů. Akce se zaměří i na cyklisty a o letních prázdninách na hudební festivaly. Od roku 2011 projekt oslovil 43 tisíc lidí. Ke kampani se připojuje až 90 % českých výrobců nealkoholického piva.

Nealko mají řidiči rádi

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění se obliba nealkoholického piva mezi muži v posledních devíti letech držela okolo 50 % procent. U žen vzrůstá a od roku 2007 se jejich počet zvýšil z 15 % na 27 %.

Více informací o projektu „Řídím, piju nealko pivo“ najdete na www.rpnp.cz

Čtěte také: Nejvíce mrtvých na silnicích bylo loni ve středních Čechách