Pochod „Do Okoře bez oře“ s kočárky, běžci, cyklisty i multikeškami

Letos žádný historický vlak nepojede, zájemci o nejkratší trasu ze Zákolan se tam budou moci dopravit dvěma posílenými spoji ČD Regionova.
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Letošní 45. ročník tradičního dálkového pochodu Do Okoře bez oře se uskuteční v sobotu 2. dubna 2016. Nejkratší trasa bude jako obvykle sedmikilometrová a lze ji absolvovat i s dětským kočárkem. Nejdelší, padesátikilometrová, je pak vhodná pro již zkušené pochodníky a cykloturisty.

První „pěšáci“ budou moci od kralupského hlavního nádraží vyrazit již v 6.15 hodin. Odtud to budou mít na Okoř minimálně 14 km. První cyklisté budou odbaveni úderem osmé hodiny. Ti si mohou vybrat trasy 30 a 50 km. Možnost startu od kralupského nádraží skončí v 10.30 hodin.

V sobotu se na Benešovsku koná i tradiční turistický a dálkový Pochod za povidlovým koláčem. Více na Tip na bezva sobotu. Pochod za povidlovým koláčem

 

Další start bude již tradičně na nádraží v Zákolanech, a to mezi 8.00 – 10.30 hodin. Odtud je to přes Budeč na Okoř pouhých 7 km. Do Zákolan bude možno vlakmo dorazit z Kralup posílenou soupravou ČD Regionova ve směru Kladno v 7.36 a 9.34 hod., doba jízdy pouhých 10 min. Jízdenky si před cestou standardně zakupte již v nádražní pokladně. Pozor, letos žádné zvláštní vlaky privátních dopravců z Kralup do Zákolan ani Noutonic nejedou!
 

Zpestřete si „pochod" hledáním multikešek i účastí na běžecké trase


Součástí letošního pochodu bude opět geotrasa – multikeška Do Okoře s GPS (GC3BP1M) s možností zápisu do logbooku a možných výměn TB, GC, WC atd.

TOM-KČT Kralupy před nedávnem hostily i Mistrovství Středočeského kraje v turistickém závodu.


Letos je opět pamatováno také na aktivní běžce, a to jak v rekreační variantě 8 km ze Zákolan, tak 16 km z Kralup. V čele vždy poběží jako vodič zkušený bežec TOM-KČT Kralupy. Tempo si účastníci dohodnou před vyběhnutím. Start běhu v 10.20 hodin, rekreační běžci (trasa 8 km) budou do Zákolan dopraveni autobusem.
 

Domů s diplomem, plackou pochodu a skvělým zážitkem

 

V den pochodu by podle předpovědi mělo být mezi 5 - 15°C a lze prý očekávat mírný jihovýchodní vítr. Tenká čapka a lehčí bunda s odepínatelnými rukávy nebo i podšívkou se může vcelku dobře hodit. V cíli obdrží každý přihlásivší se účastník placku pochodu a malý diplom.

Na děti bude na louce pod Okoří již tradičně čekat kolotoč a houpačky, jakož i obvyklé občerstvení. Pokud nepůjdete nazpět pěšky nebo nebudete mít zajištěn vlastní odvoz, bude jako již tradičně možno pro cestu na nádraží v Zákolanech použít obvyklou smluvní autobusovou dopravu odjíždějící z parkoviště pod Okoří.

Dlouhým desítkám zkušených organizátorů pochodu z kralupského Klubu českých turistů a Turistického oddílu mládeže 3511 Kralupský paprsek přejeme co nejlepší počasí a hlavně co nejvíce jak spokojených, tak rovněž slušně vychovaných turistů.

 

Martin Tlustý (redakčně upraveno)

Klíčová slova: