Lukáš Císař nastavuje zrcadlo absolutní svobody

Lukáš Císař je výtvarníkem na volné noze
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Výstava velkoformátových obrazů Lukáše Císaře „Zrcadlo dneška – zítřka víc“ nabízí pohled do autorovy tvorby za poslední 2 roky. V městské výstavní síni potrvá od 4. dubna do 14. května.  

Pozorovatel zrychlené doby

Lukáš Císař žije a pracuje v Benešově. Ve své tvorbě se kriticky zaměřuje na chování a myšlení svého širokého okolí, které považuje za následek zrychlené doby, ve které se všichni nacházíme. Námětem jsou každodenní, byť pro společnost nevýrazné události a skutečnosti.

Poselství si každý najde sám

Ve vystavených dílech není na první pohled jasné poselství, což diváka nutí o záměru přemýšlet. Autor se záměrně snaží o těžce dešifrovatelný objekt a absolutní svobodu v tvorbě považuje za jednu z výhod 21. století. Celkovým záměrem výstavy je vnést mezi mladou generaci zájem o umění.

Unikátní technika

Autor používá vlastní technikou, při níž do čerstvě nanesené, mokré barvy aplikuje drobné střepy a skelný prach. Tím docílí surového, někdy až agresivního povrchu. "Rád experimentuji s různými alternativními materiály, jako např. přidávání skla, betonu a skelného prachu do barev nebo na povrchy děl. Spousta věcí, určených zdánlivě jen na konkrétní činnost, se dá zužitkovat v mnoha jiných oblastech," uvádí Lukáš Císař.

Klíčová slova: