Zpívající tramp Jiří Wabi Ryvola 4. 4. 1935 – 27. 2. 1995

Jiří Wabi Ryvola
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kladno má nejenom Jardu Jágra, ale i další slavné rodáky, na které je dobré zavzpomínat. Jeden z nich by 4. 4. oslavil 81. narozeniny, bohužel je zde však krátké podmiňovací  „by“.  Slavný Wabi Ryvola se totiž nedožil ani šedesátky.

Zpěvák od černých baronů

Narodil se na Kladně, tady vyrůstal, sportoval, chodil do houslí, podlehl kouzlu kytary a začal muzicírovat. Neměl to v životě vůbec jednoduché. Ze studií na gymnáziu byl v roce 1948 vyloučen za roznášení sociálně demokratických letáků, které odsuzovaly plánované sloučení této strany s komunisty, vyučil se frézařem, začal se aktivně věnovat muzice, vystudoval strojní průmyslovku a odešel na vojnu, kde byl jako nepřítel přidělen k útvaru PTP. Tvrdě manuálně pracoval, ve volných chvílích četl klasickou literaturu, zpíval a hrál.  Po návratu z vojny nastoupil jako horník a hlavně skládal nové a nové písničky. Ve svých 28 letech založil trampskou skupinu Hoboes, kterou znají všichni příznivci Porty, v roce 1956 vznikla trampská osada Zlatý klíč a o dvanáct let později na jihu Čech další, Ford Hazard. K trampování a muzice měl od počátku velmi blízký vztah i mladší bratr Mirko, který vystupoval pod jménem Miki.

Léta šedesátá přinášejí určité uvolnění, vznikají malá divadla, zvedá se znovu český tramping, který byl po roce 48 uvržen do temnoty a s ním přichází doba nové trampské hudby, ovlivněné hlavně swingem. Přelomovým datem se stává 1.listopad roku 1963, místem události pak pražská Lucerna. Koná se zde Večer Trampských písní, vystupují např. Settleři, Duo Červánek, Lumíci a takébratři Ryvolové se skupinou Hoboes. Tři tisíce posluchačů nechce zpěváky pustit z pódia a všichni se rozcházejí až v časných ranních hodinách. Úspěch tohoto večera se odráží ve vzniku časopiseckých rubrik věnovaných trampům, začínají se natáčet filmy o této tématice a vyrůstá nová generace – Tony Linhart, Míra Navara, Honza Vyčítal a další.

Šest vítězství pěvecké dvojice

V roce 1967 se v Ústí nad Labem koná 1.ročník festivalu trampské a folkové písně Porta, v níž Ryvolové postupně získají šestkrát vítězství v tzv. Autorské Portě, několik prvních a druhých míst a Zlatou Portu pro celou skupinu za dlouholetou činnost. Popularita obou bratrů roste, účinkují v televizi, jsou hráni v rozhlase, vystupují v divadle Rokoko.

Obrat nastal v roce 1968, kdy Wabi stojí u vzniku České tábornické unie a spoluzakládá časopis Stezka. Unie je díky následným politickým událostem zrušena, Ryvolové vystupují po klubech a živí se, jak se dá.Wabi spravuje koleje, pracuje v JZD,je z něho svářeč, montér… Stále jsou mezi lidmi velmi populární, podaří se jim vydat LP desky, ale doba normalizace volnosti nepřeje, nad trampingem se stáhnou nadlouho mraky.

V osobním životě prochází Wabi třemi osudovými vztahy a v 53 letech vážně onemocní. Dožívá se listopadové revoluce a nové poměry mu vlévají sílu do žil. Cestuje po světě se svým bratrem a písničkami, vydává profilovou LP desku. Každý den žije naplno, tak, jako by měl být poslední.

Ten přichází 27.2.1995. Po Wabim nám zůstalo kolem tří stovek písniček, z nichž některé zlidověly. Jmenujme například Osamělý město (Tereza), Letokruhy, Zvláštní znamení Woodcraft. Existuje sedm zpěvníků, které nám je kdykoliv oživí, LP desky i sbírky povídek, přivádějící mezi nás znovu toho něžného barda, krásu trampských ohňů i rytmus vlaků, vonících dálkami.