Řezbářova noční můra: Zeman znovu prezidentem

Petr Kameníček u díla "Zeman opět prezidentem?"
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Petr Kameníček dvacet let vyřezával loutky v Divadle Spejbla a Hurvínka a právě zahájil výstavu v muzeu v Jílovém u Prahy. Svůj odpor k prezidentovi ztvárnil i do jedné z řezeb. 

Petr Kameníček (* 17. 11. 1951). Pochází z Prahy a od osmnácti let žije v Jevanech u Prahy. Po maturitě se stal řezbářem. Necelých 20 let vyráběl loutky jako zaměstnanec v Divadle Spejbla a Hurvínka. Po roce 89 přešel na volnou nohu. Nyní je v důchodu a pracuje již jen pro radost.

Jedno z děl představuje zkřivenou tvář a nese název "Zeman opět prezidentem?". "To jsem dělal letos při vzpomínce, jak ke korunovačním klenotům málem přibyla i šavle. Takhle jsem se naposledy styděl za Antonína Novotného, když mi bylo asi deset let. Jeho nekonečné projevy, kde říkal, co naši zemedělci vypěstovali. Dneska, když vidím Zemana, tak by se tomu Novotnému člověk málem omluvil," komentuje Petr Kameníček své angažmá.

Další z vystavených kusů zase kritizuje tzv. "nové lidi", kteří se přestěhují na vesnici a chtějí z ní udělat město. Pod velkými megafony je umístěn malý mozek.

Výtvory pocházejí z deseti druhů dřev od borovice a akátů, které se pro vyřezávání vlastně ani nehodí, přes kaštan, dub, jabloň až po mahagon. Nejlépe se však autorovi vyřezává z lípy.

Výstava bude k vidění v Jílovém do konce srpna a jednotlivé kusy si můžete zakoupit. Pak se na dva měsíce přesune do bývalé šatlavy na náměstí v Českém Brodu.

O dřívejší vernisáži v jílovském muzeu jsme psali: Ljuba Vitkovská mezi nebem a zemí