Zemřel medvěd Vojta, hrdina večerníčků Václava Chaloupky

 

Dnes brzy ráno uhynul jeden ze tří večerníčkových medvědích brášků Vojta. Příčinou smrti bylo pravděpodobně selhání srdce. Šel se ráno vycachtat do bazénku a zkolaboval.

Medvědy z berounského medvědária, kteří se snažili bráchovi pomoct, ošetřovatelé zahnali a Vojtu z vody vytáhlo až několik středočeských hasičů. Předpokládá se, že zemřel na selhání srdce. Podle vyjádření veterináře je cizí zavinění vyloučené, přesná příčina smrti se zjišťuje. Radnice nyní rozvažuje, jak se s medvědem Vojtou důstojně rozloučit. Medvědi v zajetí se dožívají kolem třiceti let, ve volné přírodě pak o několik let méně.

Medvěd v jezírku v medvědáriu na Městské hoře

Večerníček Méďové

Medvědí trojčata Vojta, Kuba a Matěj se narodila 13. ledna 2000 v Českém Krumlově rodičům Kateřině a Vokovi. Nejdříve žila medvíďata u Václava Chaloupka, který s nimi natáčel oblíbený dětský večerníček „Méďové“. "Dneska by bylo Vojtovi přesně 16 let a 3 měsíce. Byl to takový náš mazlíček, vážil míň a byl slabší než jeho bráškové,“ řekl Václav Chaloupek.

Zde je úvodní písnička ze seriálu:

 

Medvědí hora

Do medvědária na Městské hoře v Berouně se trojice televizních hvězd dostala po skončení natáčení. Beroun má velmi vřelý vztah k medvědům. Zobrazuje ho městský znak, známý je hokejový klub Berounští medvědi i pivo Berounský medvěd. Nebylo proto překvapením, když se medvědů v roce 2000 město  ujalo a přenechalo jim prostory o rozloze téměř čtvrt hektaru na Městské hoře.

Klíčová slova: